Rõivas: kindlasti pole kõik Panama paberites nimetatud inimesed kurjategijad (5)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Taavi Rõivase hinnangul ei ole lõviosa Panama paberites nimetatud inimestest toime pannud midagi kuritegelikku, vaid lihtsalt otsinud soodsamat maksurežiimi.

Rõivas rääkis Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister», et praegu vaatavad kõik suure põnevusega, mis nendest paberitest täpselt välja tuleb. Tema hinnangul on paberites päriselt taunitavad teod segamini «lihtsalt müraga», kus inimesed on püüdnud legaalseid lahendusi kasutades hoida maksudelt kokku.

«Võimalik, et seal on ka neid näiteid, kus on tõesti varasid varjatud – ka selliseid näiteid on ajakirjandus välja toonud –, aga valdavalt paistab seal olevat see, et soovitakse odavamat maksurežiimi. Odavama maksurežiimi taotlemine olukorras, kus sa ise oled näiteks sama riigi tegevpoliitik, tekitab teatud eetilisi küsimusi küll,» rääkis Rõivas, kes rõhutas korduvalt, et kindlasti ei ole kõik, kelle nimed paberitest läbi käivad, teinud midagi kuritegelikku.

Küsimusele, kas vastava infoga tegelevad ka Eesti ametkonnad, vastas Rõivas, et ei saa seda arusaadavatel põhjustel avalikult kommenteerida. «Aga üldine loogika on see, et kui leitakse mingil puhul kuritegevusele viitavad tunnused, siis ametkonnad sellele ka reageerivad,» ütles ta.

Rõivase sõnul peab Eesti jätkuvalt pingutama, et ühelgi Eesti ettevõtjal ei tekiks vajadust ega kiusatust oma ettevõtetega kuhugi soojale maale minna. Muu hulgas tuleb tema sõnul teha kõik selleks, et maksusüsteem oleks piisavalt soodne ja halduskoormus veelgi väiksem. «Ma arvan, et tegelikult see on kõige suurem õppetund,» lisas peaminister.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles