Ringkonnakohus mõistis õigeks Hanno Pevkuri ja Elmar Vaheri väidetava meilikontode lukustaja

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn
Nn Foto: SCANPIX

Täna mõistis Tallinna ringkonnakohus õigeks siseministri Hanno Pevkuri ja politseijuhi Elmar Vaheri väidetava meilikonotode lukustaja Mart Pirita, kuna tema süü ei leidnud tõendamist.

Ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu varasema süüdimõistva otsuse.

Riigiprokuratuur süüdistas siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) endist IT-spetsialisti Mart Piritat (45) arvutisüsteemi toimimise ebaseaduslikus häirimises andmete sisestamise teel.

Süüdistuse kohaselt sisestas Pirita seadusliku aluse ja volituseta 2014. aasta augustis siseministeeriumi haldusala töötajate kaugligipääsu portaalides 14 erineva kasutaja kasutajatunnused ning valed paroolid, mille tulemusena nende inimeste kasutajakontod blokeerusid. Sellega oli siseministeeriumi haldusala töötajate kaugligipääsu arvutisüsteemi toimimine häiritud.

Prokurör väitis kohtus, et rünnak toimus läbi TOR-võrgu, mis võimaldab kasutada internetti anonüümselt ehk peita oma jäljed. Süüdistus märkis, et Pirita motiiv küberründeks võis olla temaga töösuhte katkestamine.

Ringkonnakohus leidis, et maakohus on teinud vigu tõendite hindamisel ja lugenud ekslikult tõendatuks, et süüdistuses kirja pandud teo pani toime Mart Pirita. Ainult asjaolu, et Mart Pirita kasutas TOR võrku, ei ole kohtu hinnangul piisav, sest teo võis toime panna ükskõik milline teine samal ajal TOR-i kasutanud isik, riigiprokuratuuri tõendid Pirita konkreetset seotust ei näita.

Ringkonnakohus möönis, et mitmed asjaolud viitavad kontode blokeerija seotusele SMITiga, kuid need ei anna piisavalt alust süüdimõistmiseks. Otseseid tõendeid pole, kaudsed tõendid on aga liiga nõrgad, leiab ringkonnakohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles