Kallas: Rosimannus minu meeskonda ei kuulu (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus, Keit Pentus-Rosimannus, Siim Kallas ja Andrus Ansip 2014. aastal Reformierakonna üldkogul.
Rain Rosimannus, Keit Pentus-Rosimannus, Siim Kallas ja Andrus Ansip 2014. aastal Reformierakonna üldkogul. Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna auesimees Siim Kallas, kes kinnitas üleeile valmisolekut kandideerida Eesti presidendiks, ütles, et teeb kampaaniat väikese meeskonnaga ning staažikas reformierakondlane ja tema omaaegne nõunik Rain Rosimannus sinna ei kuulu.

Kallas ütles Vikerraadio saates «Uudis+», et Rosimannust tema meeskonnas ei ole, sest tema abikaasa, riigikokku kuuluv Keit Pentus-Rosimannus on Marina Kaljuranna lähedane kaastööline. «Ei saa olla nii, et tema on siis minu meeskonnas. Selles mõttes me otsustasime, et siin huvide konflikti ei teki ja tema aktiivselt minu meeskonnas ei osale,» rääkis ta.

Kallase sõnul valmistub ta valimisteks väga väikese meeskonnaga, kuhu kuuluvad Reformierakonna eelmine peasekretär Martin Kukk, kauaaegne kampaaniajuht Annika Arras ning suhtekorraldajad Gerrit Mäesalu, Janek Mäggi ja Sirli Peepson. Sellest, kes toetavad teda poliitikutest, on Kallase sõnul aga veel vara rääkida, sest poliitiline koostöö ja toetuse otsimine alles algab.

Enda sõnul on tal kõigis erakondades sõpru, kes arvavad, et tema valimiseks on võimalik saavutada poliitiline kokkulepe, kuid otsuste tegemiseni läheb veel aega. «Paljud inimesed toetuvad oma isiklikele sümpaatiatele, kindlasti ka antipaatiatele, aga siis, kui läheb otsustamiseks, siis on see ikkagi erakonna juhtide teha ja tõenäoliselt fraktsioonid käituvad enam-vähem organiseeritult. Seda hakatakse ikka lõpupoole tegema,» ütles ta.

Kallase sõnul on ka Reformierakonnas inimesi, kellele ta sümpatiseerib, ning inimesi, kellele ta ei sümpatiseeri üleüldse. Ta kordas samas, et kui oleks veendunud, et tema pürgimustest midagi välja ei tule, siis ta poleks kampaaniaga üldse alustanud. «Aga öelda, et tõenäosus on väga suur, sellega peab ka ettevaatlik olema,» nentis ta.

Ühtlasi kutsus Kallas teisigi võimalikke presidendiks pretendeerijaid oma vaateid tutvustama, märkides, et oleks väga mage, kui lõpuks oleks ainult tema see, kes oma seisukohti selgitab.

Kallas rääkis raadiosaates põgusalt ka sellest, mis juhtus 2014. aasta kevadel, kui ta ootamatult valitsuse moodustamisest loobus. «See oli tõesti nii, et kui see plaan tekkis, siis oli ettekujutus, et seda plaani on väga vaja, ja kui see aeg kätte tuli, siis selgus, et seda plaani justkui nii väga vaja ei ole,» vastas ta saatejuhi küsimusele, kas tema lahkumise põhjustas äratundmine, et Reformierakond ei seisa tema seljataga.

Kallas kinnitas, et selgitab juhtunut ka oma peagi ilmuvas elulooraamatus. «Selle kahe aasta taguse episoodi kohta on seal üht-teist öeldud, aga see võib-olla vajab veel täiendavat seletamist,» ütles ta ja lisas, et samas võivad selgitused paljudele inimestele «natuke haiget teha».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles