Täna möödub pool aastat Markkuse kadumisest (1)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunud Markkus
Kadunud Markkus Foto: PPA

Täna möödub pool aastat saatuslikust ööst, kui Võrus kadus jäljetult toona veel 17-aastane Markkus. 

Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Markkus Ansberg jäi kadunuks 24. oktoobri öösel pool tundi pärast südaööd, kui ta väitis telefonitsi end olevat Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Politsei tuvastas linna ja erinevate asutuste turvakaamera salvestustelt noormehe liikumise.

Seni viimane teadaolev kinnitus noormehe liikumisest on samal öösel veidi peale kella ühte, kui ta jäi Koidula tänaval Club Tartu juures turvakaamera vaatevälja.

Kuue kuu jooksul on noormehe leidmiseks Võru linna ja selle lähedust läbi kamminud sajad vabatahtlikud ning ehkki politsei peatas sügisel aktiivsed maastikuotsingud, jätkasid korrakaitsjad maastikul otsinguid kevadel, kui lumi sulas.

See tähendab, et töö asjaolude väljaselgitamiseks käib endiselt, näiteks kontrollitakse kõiksugu vihjeid, mida laekub lisaks veel tänagi. Ka on politseinikud vabatahtlike ja ajateenijate abiga maastikuoperatsioone korraldanud tänaseni.

Näiteks salvestati raskem maastik hiljuti ka droonilennul ning videopilti on minut minuti haaval üle vaadatud.

Veebruari lõpust saati otsitakse Markkust ka rahvusvahelise politseiorganisatsiooni Interpol kaudu. Avalikus andmebaasis on kirjas noormehe peamised tundemärgid, linn, kus ta kadunuks jäi, sünnikoht ja vanemate nimed.

Ehkki politsei ei pea tõenäoliseks, et noormees oleks välismaale lahkunud, ei saa seda versiooni täna ka täielikult välistada.

Markkuse otsimine. Foto: Lõuna prefektuur.
Markkuse otsimine. Foto: Lõuna prefektuur. Foto: Lõuna prefektuur

Markkuse kadumise teemat on aktiivselt pildil hoidnud noormehe vanemad, kes on oma poja leidmiseks kasutanud kõiki vahendeid: esinenud televisioonis, palunud politseil alustada kriminaalmenetlust ning lähedaste abiga pannud Markkuse leidmiseni viiva vihje eest välja ka mitme tuhande eurose tasu.

Kuu aega tagasi tegid nad SA Kadunud korraldatud pressikonverentsil ka avaliku pöördumise, milles avaldasid lootust, et nende poja leidmiseks tehtaks kõik mis vähegi võimalik. Kuigi vanemate hinnangul ei hinnanud politsei piisavalt noormehe käitumismustrit, kinnitab politsei, et Markkuse võimalikud käitumismustrid selgitati välja juba esimeste toimingutega.

Markkuse juhtumi osas on sõna võtnud ka riigiprokurör Lavly Perling, kes kinnitas, et riik on noormehe leidmiseks teinud kõik endast oleneva. «Riigiprokurör vaatas tema toimiku läbi ja kinnitas, et siin pole kuriteole viitavaid tunnuseid ja seetõttu ei saa me ka kriminaalmenetlust alustada,» rääkis ta jaanuaris.

Samas kinnitas ta, et kui tekib kahtlus, et Markkuse kadumise taga on siiski kuritegu, alustatakse ka kohe kriminaalmenetlust. Politsei kinnitab ka täna, et uurimises pole tegemata jäänud ükski toiming, mis võiks leidmisele kaasa aidata.

Senikaua, kui jätkuvad vihjete kontrollimine ja maastikuotsingute teostamine, ei ole lähedased Markkust kaugeltki unustanud. Käesoleva kuu algul kogunesid noormehe lähedased, et üheskoos noormehe 18. sünnipäeva tähistada. 

Sünnipäeva puhul saatsid Markkuse lähedased taevase 110 õhupalli. Foto: Grethe Rõõm.
Sünnipäeva puhul saatsid Markkuse lähedased taevase 110 õhupalli. Foto: Grethe Rõõm. Foto: Grethe Rõõm

AJAJOON

24.oktoobril kell 00.20-00.25 lahkub Markkus üksinda Võru linnas ühes eramus toimunud peolt. Mõned minutid hiljem saab ta kõne sõbralt, kes uurib tema edasisi plaane. Markkus ütleb, et on Säästumarketi juures ja on teel koju.

24. oktoobril kell 15.43 saab politsei info, et Markkuse vanemad ei saa oma pojaga  ühendust. Noormeest ei ole tema üürikorteris, ka on tema telefon välja lülitatud. Politsei alustab info kogumist ja kontrollimist, isikute küsitlemist, algavad esmased sihtotsingud ehk politsei kontrollib noormehe võimalikke viibimiskohti, samuti algab kaamerate monitoorimine.

Politsei tuvastab, et Markkuse kodutee suunad on kaameratega kaetud ja salvestiste hilisemal analüüsimisel saab kinnitust, et Markkus üürikorteri lähistele ei jõudnud.

25. oktoobril levib info otsingutest kiirelt sotsiaalmeedias, mis toob noormeest Võru linna otsima üle 200 inimese. Esimeste olemasolevate videosalvestiste läbivaatamiseks kasutab politsei enda jõudude kõrval ka Markkuse lähedaste ja tuttavate abi. Perele organiseeritakse psühholoog.

Info kiire levikuga hakkab laekuma sadu vihjeid nii kohalikelt, teistelt kui ka näiteks selgeltnägijatelt ja pendlimeestelt. Enamus vihjed on valeinfo ning viivad kahjuks tupikusse.

26.oktoobril jätkuvad otsingud kokku 185 inimese osalusel. Lisaks umbes sadakond otsijat, kes liituvad otsingutega jooksvalt. Kadumiskohast võimalikke liikumissuundi ja teisi piirkondi Võru linna ulatuses kaasatakse kontrollima PPA lennusalk. Veekogudel alustab paralleelselt  otsinguid päästeamet.

27.-28.oktoobril jätkatakse isikute küsitlemistega ning tuvastatakse veel täiendavaid eraettevõtjate turvakaameraid, millelt saaks tuvastada noormehe liikumist. Maastikuotsingutesse kaasatakse kaitseliidu vabatahtlikud.

Otsingupiirkonnaks on Vanaoja oja, Koreli oja ja Võru linnalähedane osa Võhandu jõest alates. Otsingutel kasutatakse ka drooni.

29.oktoober tuvastab politsei videosalvestuselt 24.oktoobril kell 01.05 üksinda sihitult kõndiva Markkuse. See on seni ka viimane noormehe teadaolev asukoht enne kadumist.

30.-31.oktoobril jätkuvad endiselt otsingud Võru linna piires ja lähistel. Arvestades otsingute kestust, ilmaolusid ja teisi asjaolusid, kaasatakse otsingutesse laibakoerad.

6.novembril otsib politsei läbi Club Tartu lähistele jäävate eramajade hoovid ja kõrvalhooned. Jätkuvad vestlused kohalikega, kes võiks juhtunusse selgust tuua. Jagatakse infolehti noormehe kadumisest eesmärgil saada täiendavaid infokilde.

13.novembril viiakse sukeldusklubi Maremark osalusel Tamula järvel otsingud paadi, sonari ning drooniga. Uuesti kontrollitakse paadi, sonari ja drooniga üle teised läheduses olevad veekogud, mis jäävad kadumiskoha lähedusse.

12. novembril teatab politsei, et maastikuotsingutega ei ole hetkel otstarbekas jätkata, kuid kui laekub uut infot, mis viitab mõnele konkreetsemale piirkonnale kui terve Võru linn või sealt edasigi, siis korraldatakse uued otsingud maastikul.

22. detsembril teatavad Markkuse lähedased, et Facebookis loodud lehel «Pearaha Markkus Ansbergi leidmiseks» lubatakse 6000 eurot inimesele, kelle vihjed viivad noormehe leidmiseni. 

Novembrikuu lõpus teeb politsei mitu sihtotsingut teenistuskoerte abiga.

19. jaanuaril toimuval riigikogu õiguskomisjoni istungil arutatakse esmakordselt kriminaalmenetluse algatamise vajalikkust kadunud inimeste puhul. Arutelu ajendiks on just oktoobris kadunuks jäänud Markkuse juhtum.

23. märtsil annab SA Kadunud koos kadunud inimeste lähedastega ühise pressikonverentsi, kus teevad avaliku pöördumise ka Markkuse vanemad.

2.aprill käivitab politsei lume sulades taas maastikuotsingud Võru linna läheduses. Vahepeal on muu hulgas kontrollitud ssadu vihjeid, mis pole endiselt loodetud edu toonud. Otsiala oli planeeritud otsingugrupi Estsar vabatahtlike kasutuses oleva rakenduse arvutuste pōhjal. Maastikult leiti riideid, konte, kuid selgitati, et need pole inimluud. Ka riided ei kuulunud otsitavale.

6.aprillil kontrollib politsei taas teenistuskoertega Tamula järve äärset roostikku. Otsingute käigus märkis koer ühe ala ära, ent põhjaliku kontrollimise järel midagi ei avastata. Kogu piirkond kontrollitakse järgnevatel päevadel täiendavalt üle drooniga.

Jätkuvalt laekub vihjeid Markkuse asukohast selgeltnägijatelt ja teistelt. Kõiki vihjeid kontrollitakse põhjalikult olenemata nende sisust.


Kõigil, kel on teavet Markkuse võimalikust liikumissuunast pärast 24. oktoobrit kell 1.09, kui noormees möödus Koidula tänaval maja number 16a-st, või omavad muud infot, mis aitaks selgitada tema kadumise asjaolusid, palutakse sellest teatada Võru politseile telefonil 786 8248 või e-maili aadressil talis.thal@politsei.ee.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles