Keskerakonna toetus on eestlaste hulgas kukkunud seitsmele protsendile (2)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Eero Vabamägi

BNSi poolt tellitud TNS Emori uuringust selgub, et Keskerakonna toetus eestlaste hulgas on aprillis langenud seitsmele protsendile. Märtsis oli see Emori kinnitusel veel 11 protsenti.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles, et selline langus eestlaste hulgas teda ei morjenda. «See, et toetus oli üks kuu seitse protsenti, ei tähenda, et järgmine kuu ei võiks olla 13 või 15 protsenti. See ei peegelda tegelikkust, ma arvan, et toetus on tegelikkuses ikkagi suurem,» oli Karilaid positiivne.

«Kui me võtame nõnda, et IRLil on kuus protsenti (kogu toetus oli märtsis kuus, aprillis seitse protsenti – toim.), siis on see jätkuvalt ju positiivne. Rahvuslik konservatiivne erakond, mis on kaua tegutsenud vaid eestlaste leeris ja toetus on kuus protsenti (hetkel siiski seitse – toim.)… Ma arvan, et selles valguses on kõik hästi,» lohutas Karilaid.

Isegi kui eestlastest valijate toetus Keskerakonnale langeb täielikult ära, siis venelased tagavad Keskerakonnale ikkagi 20 protsendilise toetuse.

Samas nentis ta, et reitingu languse põhjus seisneb ilmselt vastuoludes, mis erakonna sees on. «Hetkeline langus eestlaste seas on seotud sisemiste hõõrumistega. Seda on pikalt räägitud, et üks erakond peab lahendama oma siseasju erakonna siseorganites – kas juhatuses või volikogus. See, et peale kongressi on mitu leeri tekkinud, on suure tõenäosusega meie valijad ära väsitanud,» rääkis Karilaid, kelle sõnul on viimasel ajal «õhus olnud juba leppimise märke».

Ent IRLi seitse protsenti kogu toetusena ja Keskerakonna sama toetusprotsent eestlaste seas ei ole võrreldavad. «Arvutuste järgi toetab IRLi kokku umbes 60 000 valimisõiguslikku kodanikku ja Keskerakonda 50 000 eestlast» ütles TNS Emori uuringujuht Aivar Voog Postimehele.

Aprillis tõusis Eesti populaarseimaks parteiks Reformierakond, mida toetas uuringufirma TNS Emor BNSi tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringu kohaselt 23 protsenti küsitletutest.

Reformierakonnale järgnes 22 protsendiga Keskerakond, 16 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), 15 protsendiga Vabaerakond, 13 protsendiga Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ning seitsme protsendiga Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

«Sel aastal on näha jõulisi võnkeid Keskerakonna reitingus - see on kõikunud 22 ja 25 protsendi vahel. Teistel erakondadel selliseid kõikumisi ei ole, muutused on ühe-kahe protsendi piires,» rääkis Voog BNSile.

Sama madal ka aasta alguses

Pea sama madal oli Keskerakonna toetus eestlaste seas veebruaris – siis toetas Keskerakonda 7,5 protsenti eestlastest. Reformierakonda toetas siis eestlastest 27,3 protsenti, Vabaerakonda 20,1 protsenti, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 17,2, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 16,4, ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 7,2 protsenti.

«Keskerakonna toetus on juba lähedane mitte-eestlaste osakaalule kodanikkonna seas,» sõnas Voog veebruaris.

Veebruari küsitluste põhjal toetas Keskerakonda ja Reformierakonda võrdselt 22, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) ja Vabaerakonda võrdselt 16, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 13 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuus protsenti küsitletut

Voog tõi esile, et kodanikkonna seas on venekeelseid elanikke 20 protsenti ning venekeelsete toetus Keskerakonnale on väga kõrge. «Isegi kui eestlastest valijate toetus Keskerakonnale langeb täielikult ära, siis venelased tagavad Keskerakonnale ikkagi 20 protsendilise toetuse,» märkis ta veebruaris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles