Kaljuranna kampaaniameeskonnaga liitus suhtekorraldaja Andreas Kaju

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju.
Andreas Kaju. Foto: Toomas Tatar

Suhtekorraldaja ning sise- ja välispoliitikat analüüsiva veebilehe poliitika.guru üks autor Andreas Kaju ühines presidendivalimisteks valmistuva välisministri Marina Kaljuranna kampaaniameeskonnaga.

Kaju ütles Postimehele, et osaleb vabatahtlikuna Kaljuranna ainult vabatahtlikest koosnevas meeskonnas. «Tegutseme täna üheskoos paarikümne ülimotiveeritud inimesega ja seltskond aina kasvab,» lausus ta.

Kaju märkis, et peab lugu paljudest kandidaatidest, kuid usub, et arvestades Eesti ees seisvaid väljakutseid, on just Kaljurannal parimad oskused ja võimalused täita presidendi põhiseadusliku rolli, hoides Eesti välis- ja julgeolekupoliitilist sihti selgelt Lääne suunas.

«Samuti usun, et noil ebakindlatel aegadel vajab Eesti presidenti, kes on õiglane ja kuulab ära need seisukohad, mis on pahased ja mures enda ja oma laste tuleviku pärast ning aitab seeläbi kaasa suurema üksmeele tekkele, seda ka minu jaoks olulistes küsimustes, mis seonduvad vabadusega,» ütles Kaju.

Tema hinnangul on Kaljurand näidanud end inimesena, kes tekitab ja annab kindlustunnet, mitte ei röövi seda. «Kindlustunde kadumine tuleviku osas on see, mis tegelikult inimestele muret teeb, sest muutuste keeris tundub nii ilmselgelt meie enda tahtest sõltumatult aina kiiremini ja kiiremini pöörlevat,» lausus ta.

Kaju märkis, et on töötanud Eesti tipp-poliitikutega koos ka väga keerulistel aegadel ning tema kogemus näitab, et tulevastel aastatel peab presidendiks olema inimene, kes ei väristaks jalga, oleks parasjagu tugev ning hoiaks keskustelu keskpõrandal koos. «Kes ühendaks endas erinevate Eesti seniste presidentide tugevusi – president Ilvese raudkindlat haaret Eesti Lääne julgeolekuruumis hoidmisel, president Rüütli suutlikkust kehastada Eesti kiiretest muutustest vähem võitnute muresid, president Meri oskust nii taktitundeliselt või vajadusel ka järsemalt käituda Eesti riigivõimu südametunnistusena, kaotamata selle ühtsust,» rääkis ta.

Küsimusele, kas Kaljuranna kampaaniameeskonnaga ühinemine muudab ka tema tegevust poliitika.guru portaalis, vastas Kaju, et tema vabatahtlik osalemine Kaljuranna kampaanias öeldi välja eilses «Poliitikaguru» raadiosaates ja edaspidi kommenteerib ta presidendivalimisi vajadusel vaid Kaljuranna kampaania perspektiivist. «Olen ka viimastel nädalatel kõik muud meediaesinemised sel teemal ära öelnud,» lisas ta.

Kaju on valitsussuhete ja kommunikatsiooniettevõtte Meta Advisory Groupi asutajapartner, kes on varem töötanud peaministri ja kaitseministri nõunikuna, olnud kunagise Res Publica poliitikasekretär ja juhtinud sama partei riigikogu fraktsiooni sekretariaati.

Kaljurand teatas 23. aprillil Vabaerakonna liikmetega kohtudes, et on valmis kandideerima Eesti presidendiks, kui keegi riigikogu liikmetest teeb talle sellise ettepaneku. «Ma ei sea ennast kandidaadi kandidaadiks. See õigus on teil, riigikogu liikmetel. Kui keegi riigikogu liikmetest peaks selle ettepaneku tegema, siis ma vastan «jaa». Jah, ma olen valmis seda tegema. Jah, ma olen valmis vastutama,» ütles ta.

Riigikogus toimub presidendivalimiste esimene hääletusvoor 30. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles