Elmar Vaher: mina peadirektorina ei soovi politseid, kes on arg (5)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Vaher.
Elmar Vaher. Foto: Mihkel Maripuu

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher ei leia, et politseinikud oleksid mullu novembris Harku kinnipidamiskeskuses valesti käitunud. Peadirektor rõhutab, et otsuseid, kuidas reageerida, tulebki sellistel puhkudel teha sekundite jooksul.

Vaher rääkis täna hommikul Vikerraadios, et kabinetivaikuses on alati märksa lihtsam olukordi tagantjärele hinnata. Samas aga rõhutas ta, et kriisiolukordades tuleb otsused vastu võtta sekundite jooksul.

Vaher osutas ka sellele, et sama kiirreageerimismeeskond, kes saadeti novembrikuu õhtul olukorda lahendama, oli samast keskusest eelnevate läbiotsimiste käigus leidnud nuge ja teritatud lusikaid. «Need on ette valmistatud selleks, et põgeneda, tulla politseinikule kallale,» rääkis PPA peadirektor raadioeetris.

«Kui rääkida siin valetamisest, siis sellega ei ole ma absoluutselt nõus,» jätkas ta, lisades, et igale korrale, kui tulirelva kasutatakse, järgneb korralik analüüs.

«Teine asi, mis on väga oluline, on see, et mina peadirektorina ei soovi sellist riiki, sellist politseid, kes on arg. Kui me ütleme, et politseinik ei tohi käituda ühtepidi või teistpidi, siis tegelikult võtame me ära tema otsustusjulguse,» rääkis Vaher. Sealjuures ei jää seda tehes rünnakuoht vaid politseinike, vaid ka teiste kinnipidamiskeskuse elanike suhtes.

Pevkur: sisekontrolli etteheiteid tuleb väga tõsiselt võtta

Foto: Jaanus Lensment

Siseminister Hanno Pevkuri hinnangul on selge, et Harku väljasaatmiskeskuses leidis aset intsident, mis vajas kiirreageerimismeeskonna sekkumist. «Samuti on selge, et sellised intsidendid vajavad võimalikult kiiret lahendust. Kodanikena soovime ju kõik politseilt otsustavust sarnaste olukordade lahendamisel,» ütles Pevkur Postimehele.

Ministri hinnangul on väga hea, et politsei sisekontroll pidas vajalikuks sündmuse lahendamisel kasutatud taktika üle vaadata ja anda omapoolne hinnang. Sisekontrollil etteheiteid peab nii politsei taktikaline tasand kui juhtimistasand tema sõnul väga tõsiselt võtma.

«Eriti märgin siinkohal etteheidet tulirelva kasutamise kohta. Tulirelva kasutamine, isegi kummikuulidega, on teatavasti alati äärmuslik abinõu, aga kriisi lahendades peab politseinik otsustama sekunditega ja seetõttu on väga oluline, milline informatsioon kiirreageerijatel kasutada on,» leidis minister. 

Küll aga lisas minister, et on alati olnud seda meelt, et kui on vajadus tulirelva kasutada, siis peab politseinik seda ka julgema teha.

«Kokkuvõtvalt peab politsei tegema sisekontrolli tulemustest ise omad järeldused ja vajadusel käitumist sarnaste situatsioonide lahendamiseks muutma. Seda nii sisuliselt kui kommunikatiivselt,» oli ministri hinnang.

Tänane Eesti Ekspress kirjutab, et politsei sisekontrollibüroo leidis, et eelmise aasta novembris Harku kinnipidamiskeskuses toimunud «mässu» mahasurumisel tehti mitmeid juhtimisvigu, tulistati rahulikku inimest ja lõpuks politseinikud ka valetasid juhtunu kohta

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles