Skandaalse kunstiprojekti autor: piiri leidmine loome- ja muude vabaduste vahel on pidev protsess (8)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vano Allsalu
Vano Allsalu Foto: Heiki Rebane/BNS

Eesti Kunstnike Liidu esimehe, 1989. aastal Prahas toimunud kunstiaktsooni kaasautori Vano Allsalu sõnul ei taha ta jagada mingil moel vastutust Sirbis ilmunud skandaalse kunstiprojekti pärast, milles on kasutatud Martin Helme pilti.

«Ma ei tunne ennast kõrvust tõstetuna ja ei tunne autorina solvatuna, et meie Jaan Toomikuga tehtud ühist tööd on kasutatud. Aga ma ei taha jagada mingil moel ja ei saagi jagada seda vastutust, kui siin on kellegi jaoks piire ületatud,» ütles Allsalu Postimehele.

Tema sõnul on piiri leidmine loomevabaduse ja muude vabaduste vahel jätkuv teema ühiskonnas, mille puhul ei selgu lõplikku tõde. «Igal üksikul juhul pannakse arutelu kaudu paika, kas piire on ületatud, halvemal juhul tehakse seda kohtus,» lausus Allsalu.

Allsalu tõdes, et teiste kunstnike teoste tsiteerimine, tõlgendamine ja nendega mängimine on kunstiajaloos viimase saja aasta kunstis küllaltki levinud võte.

«Iseenesest ei ole selles midagi üllatavat, et 1989. aastal tehtud kunstiprojekti on uuesti tõlgendatud. Kuid selle provokatsiooni on tänasel päeval sisse kirjutanud pildi autor Kadi Estland,» rääkis Allsalu.

Ta tõdes, et pole isiklikult kunstnikuna provokaator. «Kui võrrelda Praha aktsiooni, mis sai kunagi Prahas tehtud ja minu hilisemat loomingut, siis pole see minu jaoks tüüpiline. Olen olnud mitukümmend aastat maalikunstnik ja tegelenud pigem visuaalsete ja eksistentsiaalsete küsimustega,» rääkis ta.

Allsalu sõnul tegid nad koos Jaan Toomikuga Praha aktsiooni kunstiüliõpilastena, kui mõlemad olid veel noored ja rohelised. «Kunstiteadlased on seda analüüsinud ja sellele võimalikke mõttetähendusi pannud. Prahas Karli silla peal tehtud aktsioon oli teatud vastuseis imperiaalsele mõtteviisile ja enda süütuse väljendamine ropu sõnakasutuse kaudu. Ajalooliste sündmuste ja müüride langemis kontekstis omandas see suurema kaalu, kui me seda tollel hetkel ise tajusime,» rääkis Allsalu.

Kultuurileht Sirp avaldas 29. aprillil Kadi Estlandi teose, mis oli inspireeritud Jaan Toomiku ja Vano Allsalu 1989. aasta aktsioonist. Estlandi teoses oli Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimehele Martin Helmele riputatud kaela sama tekst, mida kasutasid Toomik ja Allsalu Prahas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles