Michal: maanteeamet peab juhtunust õppima (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Jaanus Lensment

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal ütles, et maanteeameti juht alustab invasõiduki mitteregistreerimise juhtumis täna teenistuslikku järelevalvet ning amet peab juhtunust kindlasti õppima.

Postimees kirjutas täna, kuidas ratastoolis Jako Stein otsis endale kaua sobivat invasõidukit ja leidis selle lõpuks Rootsist, ent Eestis selgus, et maanteeamet keeldub kalli laboritõendita registreerimast autot, mis sobis aastaid sõitma Rootsi teedele.

«Minu hoiak on, et inimesi tuleb kohelda inimlikult. Maanteeamet on sellel juhtumil selgelt selgituste jagamisega hätta jäänud, seda on nad reljeefsel moel ka teada saanud,» leidis Michal.  

Ta märkis, et on nii nüüd mitmel korral kui ka eelnevatel nädalatel vestelnud maanteeameti juhiga samas asjas. «Täna algatatakse tema poolt teenistuslik järelevalve selles küsimuses,» sõnas minister.

«Esiteks sisu osas – võrreldakse aastatetagust otsust tänasega ning vastatakse küsimusele, milles siis ikkagi on õiguslik vahe. See vastab ka küsimusele – kas ja kus on võimalik kaalutlusõigust kasutada ning kus reeglid seda ei luba. Ning miks ühel korral see nii oli ja teisel mitte?» arutles Michal. 

«Teiseks suhtluse osas – kuidas on selgitatud avaldajale võimalusi, kas infot on jagatud korrektselt ning viivitamata ning arusaadavalt. Ning kas infot on otsitud viisil, et avaldaja vaev oleks väiksem oma asju ajades? Ja sellest järelduvad järgmised sammud, muuhulgas ka tööprotseduuride muutmine, mõnel inimesel tungiv uute oskuste omandamise vajadus ning vajadusel ka õigusraamistiku täpsustamine,» jätkas minister.   

Michal ütles, et teda isiklikult on selle loo juures kõige rohkem häirinud küsimus, et küsijale tuleb õiguslikku olukorda selgitada ja püüda otsida koos temaga vastuseid. «Isegi kui reeglid lubavad vaid teatud viisil käituda, siis selgitused peavad olema kiired ja vajadusel ka avalikult jagatavad. Sellega on siiski mitme nädala vältel hätta jäädud, ka mina pole neid lugeda saanud,» imestas minister.

«Maanteeamet peabki nüüd mõlemas osas klaariks saama, kas sisuliselt käituti õigesti, ning mida tehakse, et suhtlusega ja avalikkusega info jagamine korda saaks. Seejärel peaks nad neid teadmisi ka avalikkusega jagama, et õpitu kaotsi ei läheks,» arvas Michal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles