Savisaare kriminaalasja raames sai kahtlustuse ka Keskerakonna kampaaniameister (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Pettai.
Paavo Pettai. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakonnale mitmeid valimiskampaaniaid korraldanud reklaamiärimehele Paavo Pettaile esitati Postimehe andmetel kahtlustus, mida kinnitas ka prokuratuur.

«Tänavu märtsis kuulas kaitsepolitsei Paavo Pettai kahtlustatavana üle. Talle esitati kahtlustus dokumendi võltsimises, notarile ebaõigete andmete esitamises, võltsitud dokumendi kasutamises. Etteheidetavad teod on tuvastatud rahapesu uurimise käigus, mis liideti tänavu märtsis altkäemaksude võtmist puudutava kriminaalasja juurde,» kinnitas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Ta lisas, et Pettaile esitati kuriteokahtlustus ka erakonnale suures ulatuses keelatud annetuse tegemisele ning vastuvõtmisele kaasaaitamises. «Etteheidetav tegu on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga,» kinnitas Evestus, kelle sõnul esitab prokuratuur tuleval nädalal kõik eeluurimisel kogutud tõendid kaitsjatele tutvumiseks.

«Ma ei kommenteeri hetkel seda. Asjad on prokuratuuris ja mul on advokaadid. Ma ei soovi seda teemat kommenteerida,» ütles Pettai Postimehele.

Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaarele on esitatud kahtlustus neljas altkäemaksu võtmise episoodis, suures ulatuses rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises.

Pettaiga seoses on meediast läbi käinud mitmed küsitavad tehingud. Keskerakond müüs 2011. aasta aprillis pärandusena saadud Tartus asuva kinnistu oma osa ehk 80 protsenti kinnistust erakonna kauaaegsele koostööpartnerile ja Keskerakonna mitme reklaamikampaania teostajale Pettaile.

Tehingu hind oli 250 000 eurot ning kinnisvara müügist saadud vahendid kasutas Keskerakond riigikogu valimiskampaaniaks, teatas Keskerakond toona.

Keskerakond müüs kinnistu üle kolme korra kallimalt kui oli selle maksumuse eksperthinnang. Pärandusena saadud kinnistu osa maksis eksperthinnangu järgi 1,1 miljonit krooni ehk 70 300 eurot.

Keskerakond kulutas riigikogu valimiste kampaaniale ligi pool miljonit eurot, seega kattis erakond kinnistu müügist poole oma valimiskampaania maksumusest.

Päranduse tegi Keskerakonnale Arnold Kivissar, kes äriregistri andmetel kuulus parteisse alates 2009. aasta maist.

Selline müük tekitas küsimusi ka erakondade rahastamise järelevalve komisjonis (ERJK) – kas müümine oli tulu erakonna varalt või füüsilise isiku annetus. Komisjon juhtis tähelepanu, et Keskerakond märgib valmiskampaaniaks kasutatud 250 000 euro päritoluks tulu erakonna varalt, kuid vahendite laekumise allikana on aruandes näidatud füüsiline isik Paavo Pettai, selgub komisjoni kirjast Keskerakonnale.

Pettai ees olid suured võlad

«Kui tululiigina käsitada erakonna varalt saadud tulu, siis ei saa selle allikaks olla füüsiline isik, küll aga vastav tsiviilõiguslik tehing, mille puhul tuleb näidata vara nimetus ja tehingu sisu,» kirjutas komisjon. «Kui vahendi allikaks on näidatud ainult füüsiline isik, siis erakonnaseaduse kontekstis tekib kahtlus, et tegemist on füüsilise isiku annetusega.»

Seega palus komisjon Keskerakonnalt täiendavat selgitust, milline oli selle tulu saamise olemus ja kuidas on sellega seotud Paavo Pettai ning kas tegemist oli varalt saadud tuluga või füüsiliselt isikult saadud annetusega.

2012. aastal pöördus ERJK prokuratuuri palvega uurida Keskerakonna suuri võlgnevusi Pettai juhitava OÜ Midfieldi ees. Peasekretär Priit Toobal rõhutas siis, et Keskerakonna kohustust Midfieldi ees ei ole kuidagi võimalik käsitleda laenu ega varjatud annetusena.

Ta selgitas, et Midfield teostas Keskerakonna valimiskampaaniat nii 2009. aasta juunis toimunud Euroopa Parlamendi valimistel, sama aasta oktoobris peetud kohalike volikogude valimistel kui ka 2011. aasta märtsis toimunud riigikogu valimistel. Kokku ulatus lepingute maht 974 000 euroni, millest 349 277 eurot oli veel 2012. aasta septembris erakonnal tasumata. Siis ütles Toobal, et erakond alustab võlgade tasumist detsembril igakuiste 50 000 euro suuruste maksetega.

Riigiprokuratuur võlgnevusi tol korral uurima ei hakanud. 349 277 euro suurune võlgnevus pidi saama tasutud maksegraafiku alusel hiljemalt 5. juuniks 2013.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles