Risto Teinonen pani müüki Maarjamaa Risti ordeni, mida ta ei ole siiani tagastanud (2)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haakristi ja Maarjamaa Risti kandev Risto Teinonen lõikamas lahti svastikaga torti, tähistades
juutide tapmisele pühendatud Wannsee konverentsi aastapäeva.
Haakristi ja Maarjamaa Risti kandev Risto Teinonen lõikamas lahti svastikaga torti, tähistades juutide tapmisele pühendatud Wannsee konverentsi aastapäeva. Foto: www.orkut.com

Natsilembusega seotud soomlane Risto Teinonen andis üleeile sotsiaalvõrgustikus Facebook teada, et paneb müüki talle 2001. aastal antud Maarjamaa Risti ordeni, mis talt 2009. aastal presidendi otsusega ära võeti ja mida ta ei ole siiani tagastanud, väites, et ta kinkis selle emale.

«Lugupidamise kaotamise tõttu riigi suhtes müün ära Maarjamaa risti V kl ordeni koos dokumendiga. - Jah, selle sama, mille sionistimeelne president tahtis seadust tagasiulatuvalt kohaldades minult ära võtta, aga mis liigutus temalt ei õnnestunud,» kirjutas Teinonen Facebookis.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich ütles Postimehele, et Teinoneni otsus panna orden müüki on vastuolus teenetemärkide seadusega. Selle järgi karistatakse riikliku teenetemärgi ostmise, müümise, vahetamise või muu tasulise üleandmise eest rahatrahviga kuni 300 trahviühikut. Uldrich lisas, et politsei selgitab juhtumi asjaolusid ja kontrollib teavet.

President Toomas Hendrik Ilves otsustas 2009. aastal Teinonenilt Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi ära võtta, sest ta kandis seda 2007. aastal koos Eestit okupeerinud riigi ehk natsisümboolikaga.

Teinonen ütles seepeale, et 2008. aastal kehtima hakanud seaduse järgi ei ole võimalik tagasiulatuvalt varem annetatud aurahasid inimestelt tagasi võtta. Samuti märkis Teinonen, et tal ei ole võimalik teenetemärki Eesti riigile tagastada, sest ta kinkis selle edasi oma emale.

Teenetemärkide seaduse järgi võib president otsustada isikult teenetemärgi ära võtta, kui on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises, või saavad teatavaks enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud, või isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

2001. aastal andis president Lennart Meri toonasele Soome skaudijuhile Risto Teinonenile Eestile osutatud teenete eest Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi.

2002. aastal andis Mart Laari juhitud valitsus Teinonenile Eesti kodakondsuse eriliste teenete eest. 2011. aastal võttis Teinonen tagasi Soome kodakondsuse.

Kaitsepolitsei on Teinoneni kahtlustanud Eesti-vastase ühenduse loomises, kuid riigiprokuratuur lõpetas tema suhtes kriminaaluurimise kuriteokoosseisu puudumise tõttu tema tegevuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles