Lemberile kuuluv mängumaa sai PRIA-lt üle 770 000 euro toetust (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suures ulatuses eurorahade väljapetmises ja altkäemaksu võtmises kahtlustatava Tartu abilinnapea Kajar Lemberiga seotud ettevõtted on PRIA registri andmetel saanud aastate jooksul toetusi üle 770 000 euro.

Lisaks on Lemberiga seotud firmad toetusi saanud EASilt umbes 9000 euro ulatuses.

PRIA ja EASi registreid uurides selgub, et kõik väljastatud toetused on otse või kaudselt seotud Vudila mängumaaga, kus samal aadressil tegutseb kaks ettevõtet: 2000. aastal asutatud OÜ Vudila ning kümme aastat hiljem loodud OÜ Vudila Mängumaa.

Jõgevamaal Kaiavere järve ääres asuva Vudila mängumaa üks eestvedajaid ja juhte on Kajar Lemberi abikaasa Anžela Lember, kes on ise samuti OÜ Vudila osanik ja juhatuse liige. Anžela Lemberit Postimees täna täiendavateks kommentaarideks ei tabanud.

  • OÜ Vudila – 470 000

Varem asutatud OÜ Vudila on aastatel 2009–2015 saanud PRIA-lt toetusi 18 korda kokku 473 000 euro ulatuses. Palju on raha Euroopa Liidust taotletud Leader-meetme kaudu. Korduvalt on raha saadud PRIA-lt ka investeeringutoetuse meetme «majandustegevuse mitmekesistamine maapiirkonnas» raames.

Näiteks 2014. aastal sai OÜ Vudila 13 000 eurot toetust, et ehitada takistusrada kuni 8-aastastele lastele. 2011. aastal jagati ettevõttele 12 463 eurot elektrigeneraatori soetamiseks ning vesijalgrataste, kõverpeeglite ja lamamistoolide ostmiseks.

Kaks aastat varem saadi toetust ligi 36 000 eurot, et ehitada 18 minigolfirada, neli grillimisplatsi, osta liumägi, lastebatuut, batuut-takistusrada, väikesed batuudid, liivakast, vedrukiiged, laste elektriautod, veesõidukid, kolm vesiratast, neli aerupaati jm. 

  • OÜ Vudila Mängumaa – 300 000

OÜ Vudila Mängumaa on PRIA-lt toetust saanud neli korda kokku 299 986 euro väärtuses. Kõik toetused on saadud majandustegevuse mitmekesistamiseks maapiirkonnas.

Lisaks sellele sai OÜ Vudila EASilt militaaratraktsiooni ostmiseks 8000 eurot ning OÜ Rae Konsult taotles koolituse «Võiduka meeskonna juhtumine» korraldamiseks 958 eurot.

Lemberi firmad

Äriregistri andmetel on Kajar Lember 2007. aastal loodud OÜ Rae Konsult asutaja ja osanik. Rae Konsult on omakorda osanik osaühingus Vudila.

Kajar Lember oli OÜ Lõuna Grupp asutaja ja osanik. 2013. aastal müüs ta isikliku osaluse Lõuna Grupis OÜ-le Rae Konsult. Tänavu aprillis müüs Rae Konsult osaluse Jaago Roosmannile ja Jaago Roosmann müüs selle neli päeva hiljem Küllike Roosmannile.

Lõuna Grupil on olnud osalus osaühingus Vudila. Lõuna Grupiga asutati 2010. aastal teise osaühinguna Vudila Mängumaa. Nii on Lember seotud mõlema Vudila mängumaal tegutseva ettevõttega.

Täna Tartus toimunud pressikonverentsil küsiti Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurörilt Marek Vahingult, kas asjasse on segatud ka ärimees, kellega Lember koos Vudila mängumaa üles ehitas. «Ei kommenteeri,» oli prokuröri lühike vastus.

Tõenäoliselt mõtles ajakirjanik Lemberi äripartnerit Jaago Roosmanni. Tartu Postimees kirjutas 2010. aasta kevadel, kuidas Lember lootis koos Roosmanniga mängumaa avada juba 2009. aastal, kuid selleks ajaks asjadega siiski ühele poole ei jõutud.

Tartu Postimehe kirjelduse järgi käis kunagine Eesti suurim Kaiavere vutifarm ligi 20 aastat käest kätte, kuni selle ostis Roosmanni firma OÜ Lõuna Ehitus. Postimees proovis täna Roosmanniga ühendust saada, kuid tema telefon on välja lülitatud.

Kuue aasta taguses artiklis tõdes Lember, et nad ei saaks endale nii odavat piletihinda kindlasti lubada, kui kõik oleks ehitatud puhtalt eraraha ja -laenudega. Tema sõnul saadi projektile toetust ka näiteks euroliidu Leaderi programmi kaudu.

Kajar Lember on AS Eleringi nõukogu esimees ja SA Tartu Teaduspark nõukogu esimees. Veel kuulub ta mitme sihtasutuse nõukokku: Tartu Ärinõuandla, Lõuna-Eesti Turism, Tartumaa Turism, Emajõe Jõeriik. Samuti on Lember MTÜ Eesti Konverentsibüroo juhatuse liige.

Lember on aastaid tegelenud ettevõtlusega, sealhulgas Eesti tõugu hobuste ja ratsaponide kasvatamisega. Osaühing Asva Hobusekasvatus, mida juhib Lemberi isa ja milles ta OÜ Rae Konsulti kaudu osanik on, on PRIA-lt saanud toetusi 214 000 euro eest.

Taotluste maht küündib 2,1 miljonini

Kajar Lemberi suhtes algatatud kriminaalasi sai alguse 2014. aasta kevadel, kui alustati menetlust soodustuskelmuse paragrahvi alusel. Hakati uurima pettuseid Euroopa Liidu toetuste taotlemisel. Kokku on uurimise all 26 toetustaotlust, kus alust on arvata, et on toime pandud soodustuskelmusi.

Kogu asja sisu ei keskendugi niivõrd Kajar Lemberile, vaid hoopis ühe ehitusettevõtte tegevusele, kes on ühenduslüliks neile 26 pettustele.

Petuskeemi ühenduslüliks oli kahtlustuste kohaselt üks Lõuna-Eestis asuv ehitusettevõte, mille töötajad aitasid ebaausate kavatsustega taotlejatel toetusi välja petta. Kuna toetuste taotlemisel tuleb taotlejal panustada ka enda osalusega, siis enda osaluse maksmise vältimiseks moonutati seotud äriühingute poolt esitatud hinnapakkumistega ehituse maksumust suuremaks ning mängiti pakkumine ühenduslüliks olevale ehitusettevõttele. Koostöös nimetatud ehitusettevõttega tehti omavahelisi näilisi tehinguid, et jätta toetusi jagavale asutusele mulje omafinantseeringu tasumisest. Ehk siis prooviti võimalikult suures osas saada rahastust fondidest, ise seejuures mitte panustades.

Toetuste maht, mida kokku välja peteti, küündib 2,1 miljonini. Lember on kahtlustuste kohaselt läbi oma äriühingute taotlenud toetusi suurusjärgus 850 000 eurot.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles