Veidemann: valimisloosungid «pakuvad katust» ja hobuste võiduajamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Viimsis.
Valimisreklaamid Viimsis. Foto: Liis Treimann

Tallinna Ülikooli kultuuriloo professor Rein Veideimann leidis, et riigikogu valimise eel on vaimuvaesus meeletu ning valimisloosungid ei arvestaks nagu üldse konteksti.

«Loosung «võid kindel olla» – nagu katust pakutaks mulle ning «sinu kindel võit» - panustaksin nagu hobuste võiduajamistel,» kirjeldas Veidemann ETV saates «Foorum» oma emotsioone seoses valimisloosungitega.

«Meedia peaks karmilt küsima, muutuma nüüd kandideerijate oponendiks. Reformi- ja Keskerakond genereerivad hirmufooni valimiste jaoks. Saatejuhid ja eksperdid peavad olema agressiivsemad ning mitte lasma poliitikutel oma agendat peale suruda,» leidis Veidemann.

Poliitikauuringute keskuse Praxis juhatuse esimees Annika Uudelepp ootab valimiskampaaniast programme ja debatte. «Praegu ju on välja käidud alles loosungid. Erakonnad muidugi teevad kõik, et seada teemad ise. Valijad ja ajakirjandus peaksid aga neile olulisi küsimusi esitama.»

Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor ettevõtlusinstituudi direktor Andres Arrak leidis, et ratsionaalne inimene ei lähegi lugema erakondade programme, kuna see ei tasu ennast loogiliselt võttes mitte kuidagi ära. «Ajakirjandus peab tooma välja, kes mida lubab ja täidab.»

«Valijast võiks ses mõttes lugu pidada, et sisutühjade loosungite asemel välja käia see visioon, kuhu tahetakse välja jõuda,» sõnas Arrak.

«Oleksin kaheparteilisusega isegi nõus, kui teine pool ei oleks mingi usulahk. Aga neil pole midagi konstruktiivset alternatiivi pakkuda, millega annaks isegi vaielda, neil on vaid eklektiline kogum demagoogiat,» leidis Arrak.

Reklaamiagentuuri Zavod BBDO loovjuhi Marek Reinaasi hinnangul on senine valimiskampaania nagu pööningult leitud kulunud plakatite allatoomine ja tolmust puhtakspühkimine. «Samad näod räägivad sama juttu, midagi uut ei olegi.»

«Roheliste sõltumatud kandidaadid võivad vaid midagi huvitavat pakkuda,» lootis Reinaas.

Esimesele saateküsimusele, kas loete erakondade valimisprogramme? vastas jaatavalt 15,8 ning eitavalt 84,2 protsenti 266 helistajast.

Teisele saateküsimusele, kas olete otsustanud, keda valida? vastas jaatavalt 72,6 ning eitavalt 27,4 protsenti 340 helistanust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles