Samost: Ossinovski vastandumine on arusaamatu (8)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost
Anvar Samost Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

On arusaamatu, mis edu loodab sotside esimees Jevgeni Ossinovski saada oma eilses kõnes esile toodud SDE ja EKRE omavahelise vastandamisega, leidis ajakirjanik Anvar Samost Kuku raadio saates «Muuli ja Samost».

Samost kiitis, et Jevgeni Ossinovski eilne kõne oli tema arvates retooriliselt nauditav. Eriti meeldis talle Ossinovski kasutatud lüliti-kujund.

Samost meenutas, et Ossinovski rääkis inimeste sallimisest ja tolerantsist, positsioneerides ühte serva EKRE kui lõhestava ja inimvaenuliku ning teise äärmusse sotsiaaldemokraadid. 

«Selline positsioneerimine on minu meelest veider, sest esiteks ma ei positsioneeriks EKREt äärmusse ja veel vähem tahaks ma kuskile äärmusse positsioneerida Eesti poliitmaastikul või ühiskonnas üldse sotsiaaldemokraatlikku erakonda. Iseendale sellise positsiooni loomine, enda raamistamine... Ma ei ole kindel, kas inimesed sellest üldse aru saavad ja kui saavad, kas see kuidagi kasulik on,» arutles Samost, pidades sellist vastandamist väga lõhestavaks tegevuseks.

«Vastandumine EKREle on minu jaoks selgelt arusaamatu, et millist kasu loodetakse sealt leida või millist edu näha,» sõnas Samost.

Kalle Muuli pidas aga täiesti arusaadavaks, miks sotsid sellist vastandumist teevad. «Eelmisel suvel üritasid iga hinna eest vastanduda teistele koalitsioonierakondadele. Mäletad, terve suvi käis jauramine koalitsioonileppe avamise üle,» meenutas ta.

Vastandumine on Muuli sõnul klassikaline püüd enda toetajaid koondada ja endale toetajaid juurde võita. «Eriti, kui sa jagad ühiskonna pooleks,» selgitas Muuli. Tema sõnul on seda Eesti poliitikas väga palju tehtud - sama tegi ka EKRE, kes mustvalge vastandumisega üldse poliitikasse tuligi.

Ainuke, et tema arvates käib nüüd hirmutamine ja mustvalgeks võõpamine julgeoleku ja rahvuse hävitamise ohtudega. «Tegelikult ma arvan, et see poliitika, mis sotsid on nüüd viimastel nädalatel või kuudel ette võtnud, ei ole teadlik kokkulepe. Sellega sotsid lõhestavad ühiskonda veelgi rohkem ja ma ei näe siin mingit hoolimist. Sellega üritatakse leida endale rohkem toetajaid ja küllap ka leitakse,» märkis Muuli.

Samost oli ka arvamusel, et sellise kuvandiga saab sotsidel parlamendis rohkemate kohtade saamine keeruline olema. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles