Kümne parlamendiliikme avaldus: Tiit Ojasoo tuleb ametist vabastada (26)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Ojasoo.
Tiit Ojasoo. Foto: Andres Haabu

Kümme riigikogu liiget igast riigikogu fraktsioonist tegid kultuuriminister Indrek Saarele ja NO99 teatri nõukogule avalduse, milles paluvad näitlejannat löönud teatrijuhi Tiit Ojasoo ametist vabastada.

«Meie allakirjutanud, leiame, et vägivallakuriteo toime pannud teatrijuht Tiit Ojasoo tuleb ametist vabastada,» seisab parlamendiliikmete avalduses. 

«Samuti on kadunud usaldus, et eeskujulikult ja laitmatult tegutseb teatri nõukogu, mille esimees on leidnud ja avalikult arvamust avaldanud, et juhtum ei ole teatri tööga seotud ja seega ei kuulu nõukogu arutluse alla ning on pidanud õigeks teatrijuhi jätkamist,» lisasid nad.

«Statistikat vägivallast, eriti naistevastasest vägivallast, me ei hakka siinkohal kultuuriministrile välja tooma, sest need valusad numbrid on avaliku võimu esindajale lihtsasti kättesaadavad.»

Sama iseenesestmõistetav on allakirjutanute arvates fakt, et avaliku asutuse juhi käitumine on ühiskonnas eeskujuks, norme kujundav ja ühsikonna arengut juhtiv. Seetõttu leiavad nad, et pärast  toimunut ei ole teatrijuhi jätkamine võimalik.

««Teater NO99 on teater, aga veel palju enamat», kirjeldatakse peamiselt avaliku raha eest opereeriva teatri kodulehel. Nõustume sellega ja leiame, et teatrijuht peab oma tegude eest vastutama ameti kaotamisega, sest tema jätkamine peale toimunut annab ühiskonnale väga vale signaali. Vägivallal ei ole õigustust,» seisab avalduse lõpus.

Avaldusele kirjutasid alla: Yoko Alender (RE), Andres Anvelt (SDE), Krista Aru (VE), Viktoria Ladõnskaja (IRL), Marianne Mikko (SDE), Mart Helme (EKRE), Martin Helme (EKRE), Laine Randjärv (RE), Priit Sibul (IRL), Märt Sults (KE).

Saar vastas avaldusele

Kultuuriminister Indrek Saar ütles avaldust kommenteerides, et vägivald ei ole tolereeritav mitte mingil tingimusel. Tema sõnul ei ole sellele ühtki õigustust ning selline käitumine tuleb üheselt hukka mõista.

«Tiit Ojasoo vägivallatsemisest sain teada eelmisel nädalal meedia vahendusel ja see uudis oli mulle äärmiselt häiriv,» sõnas minister oma kirjalikus vastuses kümnele parlamendiliikmele.

Sealjuures rõhutas Saar, et sihtasutuste nõukogud olid, on ja jäävad sõltumatuks. Seega on ka kõik, mis puudutab juhi töölepingut ja jätkamist, nõukogu otsustada.

«Suhtlesin täna Teater NO99 sihtasutuse nõukogu esimehega ja palusin tal kokku kutsuda nõukogu uus erakorraline koosolek, et arvestades avalikuks saanud täiendavat infot ja teie pöördumist, Tiit Ojasoo küsimust arutada,» sõnas Saar.

«Teatrijuhi jätkamise küsimuses peab esimesel võimalusel otsuse langetama sihtasutuse nõukogu, kes peab oma otsust avalikkusele põhjalikult põhjendama,» lisas ta.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles