Tsahkna: Venemaal pole vaja tankidega üle piiri tulla, Euroopa lagundab ennast ise (11)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna leiab, et toetades Euroopa Liidust lahkumist, tegid britid algust Euroopa lagundamisega, sest eilse referendumi tulemusest saavad populistid tuult tiibadesse ka teistes riikides.

«Putin joob Kremlis šampanjat. Brittide otsuse tagajärgi saame näha järgnevatel aastatel. Loodan, et see kriis on võimalus ning suudetakse teha õiged järeldused. Euroopa on rahvusriikide liit, mitte liitriik,» kirjutas Tsahkna sotsiaalmeedias.

Tema sõnul on populistidel teistes liikmesriikides selge kiusatus kutsuda esile sarnaseid rahvahääletusi. «Ka meie enda omadel. Tulemuseks on Euroopa lagunemine, mis on kõige kahjulikum just meile. Targa rahvana peame aru saama, et Euroopale «ära tegemine» on meile saatuslike tagajärgedega. Kui meiega midagi juhtub, ei tähenda see Euroopale suurt midagi. Kui aga Euroopa Liit laguneb, oleme meie karmide idatuulte käes,» märkis ta.

Tsahkna sõnul on selge, et föderaliseerumise protsessile pannakse pidur, mis iseenesest sobib Eestile kui väikesele rahvusriigile, kuid see ei tohi tähendada Euroopa Liidu ühtsuse lagunemist. «Loodetavasti suudavad Euroopa liidrid teha järeldused brittide poolt saadetud sõnumist, et liikmesriikidele ei saa banaani kõverust ette kirjutada. Euroopa omapära on see, et me oleme rahvusriikide liit, kus on tähtis rahvaste iseotsustamisõigus,» ütles ta.

Ta ennustas, et järgmine Euroopa Liidust lahkumise rahvahääletuse initsiatiiv tuleb Prantsusmaal. «See kõik aga teenib eelkõige Venemaa huve. Euroopat ei suuda keegi väljastpoolt lagundada, Euroopa lagundab ennast ise. Venemaal ei ole vaja tankidega üle piiri tulla, vaid tänapäeva kõige võimsamaks relvaks on propaganda,» kirjutas Tsahkna, kelle sõnul tundub, et rahuperiood on veninud liiga pikaks ja unustatakse ära, miks Euroopa Liit pärast Teist maailmasõda tekkis. «Eestil on kohustus olla eestkõneleja uues olukorras ning kutsuda üles tervemõistuslikkusele,» lisas Tsahkna.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles