Politsei võtab patrullsõidukites kasutusele uue e-politsei lahenduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik.
Politseinik. Foto: Elmo Riig

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT) vahetab välja politsei- ja piirivalveameti (PPA) patrullsõidukites oleva tarkvara ja riistavara, mis võimaldab patrullil teha andmebaasidesse kiireid päringuid. 

Lisaks tarkvarale saavad politseisõidukid ajale jalgu jäänud autoarvuti asemel uued tolmu- ja põrutuskindlad tahvelarvutid, mida on võimalik kasutada ka väljaspool patrullsõidukit. Näiteks saab inimese dokumente kontrollides seadmega teha päringuid ka jalgsi patrullides, kus see varem oli võimalik vaid raadiojaama teel.

SMITi e-politsei projektijuht Imre Kollo ütles, et uue lahenduse välja töötamisega alustati eelmise aasta sügisel. «Tänaseks on uus tark- ja riistvara testimisel kümnes patrullsõidukis, järgmistes patrullsõidukites võetakse e-politsei kasutusele järk-järgult. Aasta lõpuks saavad uue lahenduse ligikaudu 200 väljakutseid teenindavat sõidukit,» selgitas ta.

SMITi e-politsei tootejuht Annika Sepp rääkis, et tarkvara arendades pani meeskond väga suurt rõhku operatiivinfo visuaalsele esitlemisele, mis võimaldab politseinikul kiiresti aru saada, kas inimesel on dokumentidega kõik korras. «Suurepärast tagasisidet olemegi saanud just dokumentide disaini kohta, kus dokumentide kontrollimisel kuvatakse infosüsteemis politseinikule dokument sellisena nagu ta päris elus kasutusel on. Kõige olulisem info, näiteks varasemad pahateod, kuvatakse politseinikule erinevate värvidega esile tõstetult,» lisas tootejuht.    

PPA juhtivkorrakaitseametnik Rauno Rajasaar selgitas, et politsei eesmärk on kasutusele võtta infotehnoloogilisi lahendusi, mis aitavad politseinikel efektiivsemalt teha liiklusjärelevalvet, tagada paremini avalikku korda ja väljakuts etele kiiremini reageerida. «Kõige enam kiidavad lahendust kasutanud politseinikud uue tarkvaralahenduse kiirust, mis aitab inimesi kärmemalt teenindada, samuti on oluliselt paranenud kasutusmugavus. Tulevikus on patrull politseinikele loomisel info jagamise keskkond, mis võimaldab ohuteateid operatiivselt edastada,» ütles Rajasaar.

Politsei töös on otsuste tegemisel väga oluline info saamise kiirus ja selle õigsus. «E-politsei seadmes endas mingit andmebaasi või infot ei ole. Politseinik saab seadmega pärida infot teistest riiklikest andmebaasidest üle turvalise andmevahetuse kanali x-tee . Nii on võimalik kiiresti tuvastada näiteks isikute tagaotsimise info, juhtimisõigus, sõiduki andmed, sissesõidukeelud, viisakleebised ja palju muud. Tulevikus saab päringuid teha ka objektide kohta nagu näiteks laev, dokument või muud sellist,» rääkis Rajasaar.

Sel aastal on e-politsei projekti eelarve 1,8 miljonit eurot. E-politsei arendamist rahastavad Euroopa Liidu sisejulgeolekufond ja siseministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles