Yana Toom kohtus Süürias president Bashar al-Assadiga (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga. Foto: AFP / Scanpix

Europarlamendi saadik Yana Toom kohtus nädalavahetusel parlamendidelegatsiooni koosseisus Süürias president Bashar al-Assadiga, kellega räägiti võitlusest terrorismiga ja Süüria vastu kehtestatud sanktsioonidest.

Assad ütles kohtumisel, et Süüria võitleb praegu ülemaailmse terrorismiga ja selle võitluse edust sõltub nii ümberkaudsete riikide kui ka Euroopa julgeolek, teatas Yana Toomi büroo.

Damaskuse kontrolli all oleval territooriumil asub 80 protsenti põgenikest ja need inimesed vajavad praegu abi. Sanktsioonide põhjustest rääkides tunnistas Assad, et teda nimetatakse diktaatoriks.

«Aga kuidas niisugusel juhul seletada asjaolu, et süürlased võitlevad juba viis aastat ja kolm kuud? Ühe inimese heaks seda ei tehtaks ‒ ma ei ole Superman. Me võitleme oma riigi eest,» teatas ta. Assadi sõnul on eurooplastel aeg mõista, et Süüria on Euroopa tagala, kuid ei saa kunagi Ameerika tagalaks.

Yana Toomi sõnul püüdsid nii Süüria riigijuhid kui ka inimesed tänaval eurosaadikutele selgitada, et sanktsioonid teevad tohutut kahju Süüria tavainimestele.

«Haigla peaarst hoidis emotsioone suurivaevu tagasi, rääkides, kuidas tehnoloogia ja seadmed, mida nad on sunnitud kasutama, ei luba teha kõike, milleks nüüdisaegne meditsiin võimeline on. Pagulaskeskuses nägime inimesi, kelle majad jäävad sealt vaid seitsme kilomeetri kaugusele ‒ Islamiriigi kontrolli all olevale alale. Kui sanktsioonide eesmärk on režiimi sõjalise võimsuse piiramine, siis pole selge, kuidas on sellega seotud käteta ja jalgadeta Süüria kodanikud ja toit peavarjuta jäänud inimeste jaoks,» rääkis Toom.

Süüria-vastased sanktsioonid viis Euroopa Liit sisse 2011. aastal. Viimati pikendati neid käesoleva aasta mais kuni juulini 2017.

Euroopa Parlamendi delegatsiooni koosseisu kuulusid hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist, Lätist valitud Tatjana Ždanoka Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsioonist ja Yana Toom Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioonist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles