Venemaa uusim luurelennuk tegi Eesti piiri lähedal kaks lendu (6)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene luurelennuk Tu-214r
Vene luurelennuk Tu-214r Foto: Ekraanitõmmis

Venemaa uusim kõrgtehnoloogiline luurelennuk Tu-214R tegi eelmisel nädalal kahel korral lennu Soome, Eesti ja Läti piiri lähedal.

Kuna lennukil oli sisse lülitatud transponder, on luurelennuki lend nähtav saidil Flightradar. Luurelennuk lendas samal marsruudil 5. ja 7. juulil ning lend kandis numbrit RA-64514, kirjutab Ilta-Sanomat.

Vene luurelennuki lend on nähtav saidil Flightradar.
Vene luurelennuki lend on nähtav saidil Flightradar. Foto: Ekraanitõmmis

Mõlemal korral tõusis Tu-214R õhku Kaasanist, lendas põhja poole Valge mereni ning üle Koola poolsaare peaaegu Norra piirini. Seal lennuk pöördus ning lendas Soome, Eesti ja Läti piiri lähedal lõuna poole. Läti ja Valgevene piiri lähedal pöördus lennuk itta ja lendas üle Moskva Kaasanisse tagasi.

Eesti piirist jäi lennuk Flightradari andmetel mõlemal korral paarikümne kilomeetri kaugusele.

Lennundussaidi The Aviationist andmetel on Tu-214R kõrgtehnoloogiline luurelennuk, mille radarid ja sensorid suudavad avastada suurtel maa-aladel vastase positsioone isegi siis, kui need on maskeeritud.

Lennuk on võimeline koguma signaale vastase radaritelt, lennukitelt, raadiotelt, lahingumasinatelt ja mobiiltelefonidelt. Ka on Tu-214R võimeline pealt kuulama raadiosidet. Saadud andmete põhjal on võimalik saada infot selle kohta, kus vastase üksused tegutsevad ja milline varustus neil on.

Tu-214R on toodetud Kaasani lennukitehases ning praeguseks on selliseid lennukeid ehitatud Venemaa kaitseministeeriumi tellimusel kaks tükki. Lennukite kodulennuväli on Kaasanis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles