Tallinna lennujaamas on ähvarduse tõttu suurendatud politseijõud (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel pärast kella kaht helistas Tallinna lennujaama ning kaitsepolitseisse end Daeshi liikmeks kutsuv mees, kes teatas kavatsusest õhkida nädala jooksul Tallinnast Saksamaale suunduv lennuk, teatasid riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet.

Telefonikõned olid tehtud inglise keeles, Eesti mobiilinumbrilt ja Eesti territooriumilt. Kohe pärast telefonikõne saamist kontrollis politsei täiendavalt Tallinna lennujaama ning väljuvate lendude ohutust. Politsei jätkab kõrgendatud turvameetmetega tööd Tallinna lennujaamas.

Kaitsepolitsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb lennuohutusvastast rünnet, menetlust juhib riigiprokuratuur. Lennuohutusvastase ründe eest karistatakse rahalise karistuse või kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

«Hetkel pole lisaks telefonikõnele muud tegelikule ohule viitavat infot, kuid võtame tehtud ähvardusi tõsiselt,» ütles menetlust juhtiv riigiprokurör Inna Ombler.

«Olgugi, et Daesh ei ole oma rünnakute puhul eelhoiatusi teinud, tõstame turvameetmeid ning alustatud on menetlust, et ähvarduse teinud isik tabada. Lennuohutuse peavad tagama turvameetmed sõltumata sellest, kas ähvardusi tehakse või mitte,» sõnas kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Aleksander Toots.

Reisijad lugesid pommiähvarduse kohta meediast

Tallinna lennujaamas viibinud inimesed polnud juhtunust eriti teadlikud ja uurisid Postimehe ajakirjanikult, miks politsei eriüksus ja meediakanalid lennujaamas kohal on. Mõned eestlased olid juhtunust kuulnud meedia vahendusel, kõige vähem olid pommiähvardusest kuulnud välismaalased.

Täna kell 13.15 Berliini koju lennanud sakslane Karsten leidis, et Eesti on siiski praegu kõige turvalisem koht Euroopas, kuhu reisida. Ta nentis, et kui Saksamaale on tulnud üle miljoni põgeniku, siis on selge, et nende seas leidub ka ohtlikke isikuid. Koju lennata ta siiski ei peljanud.

Austriasse Viini Adria Airwaysiga lennata tahtnud Taso tõdes, et kui Lääne-Euroopa lennujaamades on see tavaline, et koridorides seisavad relvastatud kiirreageerijad, siis Eestis on selline vaatepilt üsna tavatu. Pommiähvardusest sai ta teada alles Tallinna lennujaamas uudiseid lugedes. Ühtlasi sai ta lennujaamas teada ka seda, et tema lend Viini on tühistatud. Uuele lennule ta enam nii väga ei kippunud.

Kella 14.30 ajal sai häirekeskus teate ka Tallinna lennujaama tualettruumis avastatud kahtlasest kotist. Kotti kontrolliti, kuid see ohtlikuks ei osutunud, ütles Postimehele politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja. Tema sõnul olid kotis puuviljad.

Hilinemised pole ähvardusega seotud

Kõrgendatud turvameetmed ei tohiks reisijatel lisaaega võtta ning lennud Tallinna lennujaamast väljuvad plaanipäraselt, kinnitas lennujaam.

Postimehe fotograaf ütles hommikupoolikul, et lennujaamas on sees Põhja prefektuuri kiirreageerijad koos koeraga ning parklas kaheliikmeline patrull. Kõigil on olemas püstolkuulipildujad ja kuulivestid. Lõunal lisandus veel politseiametnikke.

Lennujaama avalike suhete juht Priit Koff ütles, et intsidenti kommenteerivad vaid kaitsepolitsei ja riigiprokuratuur.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles kella 18.40 ajal Postimehele, et kedagi seoses ähvardusega kinni peetud ei ole.

Kui reeglina tabatakse Eestis pommiähvarduste tegijad kiiresti, siis esmaspäeva õhtuks ei olnud Eesti ja Saksamaa vahelisi lende ähvardanud helistajat veel tabatud. Küsimusele, kas see võib viidata sellele, et helistaja oli enda varjamiseks tavalistest pommiähvardajatest rohkem ettevalmistusi teinud, vastas Puusepp: «Sellisele järeldusele võib jõuda küll.»

Saksamaale lendab täna veel neli lendu: kell 13.15 plaanipäraselt Berliini, 14.15 Frankfurti, 18 Frankfurti ning 18.10 Münchenisse. 

Täna saabub lennujaama veel neli lendu Saksamaalt ning kohe pärast südaööd veel üks. Kell 13.30 Frankfurdist saabuma pidanud lend hilineb veidi. Järgmine lend saabub Frankfurdist kell 16.35, seejärel Berliinist 17.25 ning Münchenist 23.50. 

Lennujaamas on tühistatud kell 12.30 Viini väljuma pidanud lend, samuti kell 17.40 Viinist saabuma pidanud Adria Airwaysi lend.

Koff kinnitas, et hilinemised ja ärajäämised ei ole ähvardusega seotud.

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder kinnitas, et reisijad ei pea Tallinna lennujaamas oma turvalisuse pärast kartma. Tallinna lennujaamas on praegu kohal PPA teenistuskoerte üksused ja kiirreageerijad, kes jäävad sinna praeguse plaani järgi vähemalt esmaspäevani.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles