IRLi fraktsiooni juht ei välista, et Jõksi ebaedu korral võidakse toetada kedagi teist

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks IRLi volikogus.
Allar Jõks IRLi volikogus. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esimees Priit Sibul kinnitab, et erakonna saadikud toetavad presidendivalimistel jätkuvalt Allar Jõksi. Samas aga ei välista ta, et kui poliitiline olukord nõuab, võidakse toetada ka mõnd teist kandidaati.

«Veidi üllatav,» kommenteeris Sibul sotside ja Reformierakonna kokkulepet, mille kohaselt toetatakse riigikogu esimeses hääletusvoorus presidendi ametikohale Eiki Nestorit, teises ja kolmandas voorus aga Siim Kallast.

Tema hinnangul otsitakse tegelikult ju siiski Kallasele täiendavaid hääli ning ta ei pea tõenäoliseks, et Nestor esimeses voorus valimiseks vajaminevad hääled kokku saaks.

«Sotsiaaldemokraatidel tuli kuidagi viisakalt välja tulla sellest mängust, kuhu nad sisenesid,» rääkis Sibul Postimehele. «Mulle tundub, et see oli neile mõningal määral sundkäik, aga see on kõrvaltvaataja pilk.»

Ehkki ka IRLi fraktsioonilt uuriti, kas nad oleksid valmis kokkuleppega liituma, kinnitas Sibul, et erakond on volikogu tasandil võtnud vastu otsuse, et toetatakse Allar Jõksi. «Selles mõttes on IRLil väga keeruline selliste kokkulepetega liituda,» lisas ta.

See tähendab, et koos Vabaerakonna häältega on Jõksil ülesseadmiseks vajalikud 21 häält koos. Küll aga ei piisa 21st häälest presidendi äravalimiseks.

Sibul ei välista otseselt, et IRLi fraktsioon võib teises või kolmandas hääletusvooris oma eelistust muuta, kuid ta viitab taas volikogu otsusele, mille kohaselt toetatakse siiski Jõksi. Tõenäoliselt koguneb fraktsioon juba esmaspäeval pärast esimest hääletusvooru arutama seda, kuidas edasi.

«On ju arusaadav, et kõik ei pruugi minna nii, nagu meie tahame. Eks me peame siis jooksvalt vaatama,» ütles Sibul.

Kumba – Kallast või Nestorit – eelistaks IRLi fraktsioon? «Meil ei ole mõtet Nestori kandidatuuri väga palju arutada, sest see kokkulepe näib olevat siiski selleks, et ta saaks viisakalt mängust välja tulla,» ütles Sibul.

Kallasega on IRLil paljudes küsimustes jällegi eriarvamusi. «Aga me ei vali presidenti IRLile, vaid Eesti riigile. Ja kui poliitiline olukord on selline, siis me peame seda arutama,» lisas ta, toonitades veel kord, et tänase seisuga on IRLi kandidaat siiski Allar Jõks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles