Prokurör nõudis julmas mõrvas süüdistatavale üle 14 aasta pikkust vangistust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohtu Valga kohtumajas jõudis protsess julmas mõrvas süüdistatava mehe üle kohtuvaidlusteni, mille käigus nõudis prokurör süüalusele pikka vangistust.

Lõuna ringkonnaprokurör Milvi Väin palus määrata 50-aastasele Hillarile mõrva, kehalise väärkohtlemise, lähisuhtevägivalla ja väljapressimise katse eest 14 aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse, kusjuures see sisaldaks ka varasema süüteo eest mõistetud, kuid osaliselt kandmata karistusosa.

Koos Hillariga kohtu all olevale Kuidole nõudis prokurör kuritööst teatamata jätmise eest üheaastast tingimisi vangistust sama pika katseajaga ning Margusele sama süüteo eest pooleaastast tingimisi vangistust üheaastase katseajaga.

Hillari kaitsja vandeadvokaat Rein Napa palus oma kaitsealune väljapressimise süüdistuses õigeks mõista, kehalise väärkohtlemise süüdistusest jätta välja üks episood ning mõrva asemel tunnistada ta süüdi raske tervisekahjustuse tekitamises, kui sellega on põhjustatud surm. Selle eest palus kaitsja kohtul mõista Hillarile prokuröri nõutust kergem karistus. Ülejäänud kahe kohtualuse kaitsjad leidsid, et nende kliendid tuleb õigeks mõista.

Tartu maakohus teeb otsuse teatavaks 16. septembril.

Politsei sai kuritööst teate mullu 12. juunil, kui Valgas Võru tänaval leiti maja hoovist 54-aastase mehe vägivallatundemärkidega surnukeha. Juhtunut uurima asunud korrakaitsjatele paljastus peagi julmust ja hoolimatust täis lugu, mis viis hukkunud mehe joomakaaslasteni.

Selgus, et ohver oli 12. juuni öösel Valgas Riia tänaval asuvas korteris alkoholi pruukinud ja temaga koos võttis viina ka 50-aastane Hillar. Mingil hetkel hakkas Hillar joomakaaslaselt raha nõudma ja muutus aina agressiivsemaks.

Kui kannatanu ei soovinud Hillarile ka oma pangakaarti ja selle pinkoodi anda, tungis Hillar talle kallale ja peksis ohvri armutult läbi. Mehe vigastused olid sedavõrd rasked, et ta ei suutud enam iseseisvalt liikuda, kuid Hillar ei mõelnudki talle kiirabi kutsuda. Selle asemel organiseeris ta järgmise päeva hommikul sündmuskohale kaks sõpra, Kuido ja Marguse, kes aitasid tal ohvri autoga viimase elukohta viia. Seal jätsid nad mehe maja hoovi lebama ja lahkusid.

Üliraskelt vigastatud meest märkas lõpuks tema naabrinaine, kes kutsus koheselt ka kiirabi, kuid meedikute sündmuskohale jõudes oli mees juba surnud. «Kriminaalasja raames määratud ekspertiis tuvastas, et kannatanu surm saabus talle tekitatud vigastuste tagajärjel,» sõnas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokurör Milvi Väin.

Politseil ei kulunud palju aega Hillarini jõudmiseks ja alates mullu 13. juunist viibib mees vahi all. Varem kriminaalkorras korduvalt karistatud Hillar sai süüdistus mõrvas, kehalises väärkohtlemises, lähisuhtevägivallas ning väljapressimise katses.

Kehalise väärkohtlemise oli ta süüdistuse kohaselt toime pannud naabri ja elukaaslase suhtes. Väljapressimise episood leidis aset samuti ööl vastu 12. juunit, kui süüdistatav nõudis ühelt samas seltskonnas alkoholi tarvitanud mehelt raha ja pangakaarti, kuid viimasel õnnestus põgeneda.

42- ja 45-aastasele mehele, kes transportisid kannatanu tema koju õuele, esitas prokuratuur süüdistus kuriteost teatamata jätmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles