Vabaerakondlane kutsus Eestisse 20 presidendivalimiste vaatlejat Venemaalt (8)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Algatuste Keskuse direktor Jevgeni Krištafovitš
Euroopa Algatuste Keskuse direktor Jevgeni Krištafovitš Foto: Peeter Langovits / Postimees

Vabaerakondlase Jevgeni Krištafovitši MTÜ Euroopa Algatuste Keskuse ja Venemaa suurima valimisvaatlejate ühingu «Golos» initsiatiivil saabus Eestisse 20 vaatlejat Venemaalt, kes jälgivad esmaspäeval riigikogus presidendivalimiste hääletamisvooru.

«Meie eesmärk on tutvustada Venemaa kolleegidele riigipea valimise traditsiooni parlamentaarses riigis ja võrrelda erinevaid poliitilisi kultuure Euroopa riikides ning endise Nõukogude Liidu alal,» teatas Euroopa Algatuste Keskuse direktor Jevgeni Krištafovitš. 

«Me kutsusime Eestisse eelkõige politolooge ja ajakirjanikke, kellele pakub võrdlev poliitikaanalüüs kõige rohkem huvi,» lisas ta.

Presidendivalimisi saabusid vaatlema esindajad Marimaalt, Karjalast, Tšeljabinskist, Krasnodarist, Kostromast, Permist, Sverdlovskist, Vologdast, Ivanovost, Samarast, Novosibirskist, Pihkvast, Peterburist ja Moskvast.

«Meie vaatlejatele pakub kõige rohkem huvi Eesti kogemus - kuidas parlament, ja võimalik, et ka kohalike omavalitsuste esindajad valivad riigipea,» selgitas ühingu «Golos» eestvedaja Lilija Šibanova.

«Venemaa kontekstis on see võrreldav näiteks linnapeade uue valimiskorraga, kus enam otsevalimisi ei toimu. Meile on oluline teada, kuidas selline täitevvõimu moodustamise vorm on mõjutanud poliitilist olukorda teistes maades,» lisas Šibanova.

2000. aastal valijate õiguste kaitseks asutatud ühing «Golos» ühendab valimisvaatlejaid 40-st Venemaa piirkonnast. Ühing likvideeriti Venemaa justiitsministeeriumi taotlusel 2016. aasta juulis kui «välisagent». Nende sõsarorganisatsioon jätkab oma tegevust Leedus, toetades Venemaa valimisvaatlejate koolitamist ja pakkudes neile vajalikku õigusabi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles