Ilves: sularahast loobumine aitaks demokraatiat tugevdada (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimees vahendas neljapäeval otsepildis Avatud Ühiskonna Foorumit, mis keskendus seekord Venemaa tulevikule.

Avatud Ühiskonna Foorumi avapaneelis vestlesid Venemaa propagandast ja väärinfo levitamisest Euroopas president Toomas Hendrik Ilves ja Chatham House'i mõttekoja ekspert Lilia Ševtsova. 

Mis on tõe väärtus?

Arutelu keskendus tegelikult tõe-küsimusele laiemalt. Nii näiteks rõhutas Ilves, kuidas tõe väärtus on vähenenud ja faktidele pööratakse üha vähem tähelepanu. Presidendi hinnangul ei loe enam niivõrd faktid ja tõde, kui aga see, et inimene usub faktidest hoolimata just seda, mida tahab.

Ilves tõi näitena Brexitile eelnenud debati, kus esineti kohati küll absurdsete argumentidega, kuid sõnum levis sellegipoolest. Sama muster kordub riigipea arvates ka praegustel USA presidendivalimistel.

Taolist suhtumist on Ilvese hinnangul enamgi veel süvendanud sotsiaalmeedia, kus igasugune info levib suures mahus ja kiiresti. Oma roll on presidendi hinnangul ka ajakirjandusel, kus rõhk langeb tihtipeale sensatsioonilisusele.

Sularahavaba ühiskond?

Muu hulgas käis Ilves arutelu käigus välja idee, et parim lahendus demokraatia kaitseks oleks sularahavaba ühiskond.

Ilves märkis, et riikides, kus demokraatia on nõrk, on oluliselt rohkem korruptsiooni. Korruptsiooni keskmes on aga just sularaha. Ilves pakkuski, et sularaha kaotamine aitaks demokraatlikku ühiskonda tugevda.

Riigipea tõi näite, kuidas sularahata võiks kaduda olukord, kus Saksamaal kehva valimistulemuse teinud poliitik leiaks endale järgmisel päeval töö Gazpromis.

Ilves tunnustas Merkelit

Kui Chatham House'i mõttekoja ekspert uuris Ilveselt, kas maailma liidrid on ehk tõe olulisuse vähenemises süüdi, vastas president, et paljud juhid ei julge olulisi otsuseid vastu võtta, sest need on ebapopulaarsed.

Ilvese hinnangul muretsevad juhtivad poliitikud liigselt oma poliitilise kapitali ja populaarsuse pärast. Küll aga tunnustas president Saksamaa liidukantslerit Angela Merkelit selle eest, et ta on vastupidiselt paljudele teistele võtnud julgeid seisukohti ebapopulaarsetes küsimustes.

XXI AVATUD ÜHISKONNA FOORUMI KAVA

13.00 Avasõnad – Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam

13.15–14.15 Euroopa sõda Venemaa narratiividega

Kuidas peaks Euroopa Venemaa tegevusele vastama? Kuidas võidelda solidaarsuskriisi, kasvava euroskeptitsismi ja demokraatiavastaste liikumistega? Kas paljastav või kriitiline analüüs on piisav? Kas me ei peaks otsima uusi lähenemisi ja pikaajalisi lahendusi pealtnäha pikaaegsetele probleemidele? Kuidas mitte muutuda sellisteks, kelle vastu me võitleme – kuidas mitte ohverdada demokraatiat, kriitilist mõtlemist ja meie rolli ühiskonnas? Selle üle arutlevad Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja mõttekoja Chatham House ekspert Lilia Ševtsova.

14.15–15.00 Kohvipaus

15.00–16.30 Valimised Venemaal: kas venelased üllatavad Putinit?

Ennustuste kohaselt ei paista olukord Venemaa võimudele enne valimisi soodne. Kreml on kasutusele võtnud mitmeid uusi vahendeid, et säilitada parlamendis status quo, takistada opositsioonil duumasse pääsemist ja vältida meeleavaldusi tänavatel. Kas Venemaa majanduslik nõrkus ja valimistega manipuleerimine õõnestavad rahva toetust Kremlile? Kas Venemaa poliitilises süsteemis võib oodata muutusi? Selle üle arutlevad Chatham House'i ekspert Lilia Ševtsova, korruptsiooni vastu võitlemise fondi jurist Ljubov Sobol, vabakutseline ajakirjanik Jevgeni Kisseljov ning kirjanik ja ajakirjanik Arkadi Batšenko, arutelu modereerib vabakutseline ajakirjanik Artemi Troitski.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles