Skeem: kes on kes Haron Dikajevi juhitud kuritegelikus jõugus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haron Dikajevi jõuk Harju maakohtus augusti lõpus. Fotol on need kohtualused, kes on vahi alla võetud.
Haron Dikajevi jõuk Harju maakohtus augusti lõpus. Fotol on need kohtualused, kes on vahi alla võetud. Foto: Mihkel Maripuu

Väidetavalt tegutses kurikuulsa allilmaliidri Haron Dikajevi juhitud jõuk aastaid ning pani selle aja jooksul toime käibemaksupettusi, väiksemaid kelmusi ja enam kui 600-leheküljelisest süüdistusaktist ei puudu ka vägivallasüüdistused. Prokuröri sõnul valitses jõugus range hierarhia.

Kokku on kohtu all 18 inimest, kellest 13 olid süüdistuse kohaselt kuritegeliku ühenduse liikmed. 

Ühenduse organiseerimises süüdistatava Haron Dikajevi kaitsja Alar Neiland kirjeldas täna kohtus oma klienti kui ausat ja heasüdamlikku meest, kes oli aktiivne ühiskondlikes tegevustes. «Dikajev ja tema elukaaslane abistasid lapsi,» sõnas advokaat.

Eilses avakõnes lõi riigiprokurör Vahur Verte mehest aga hoopis teistsuguse pildi. Uurimise käigus kogutud tõendid näitavad prokuröri sõnul, et kui Dikajev oli ühenduse juht, siis Sergei Džavakjan oli hierarhias teine mees ehk nn brigadir.

Sisemisse ringi ehk nn eliiti kuulus lisaks Dikajevile veel neli inimest.
Sisemisse ringi ehk nn eliiti kuulus lisaks Dikajevile veel neli inimest. Foto: Anna Prokofjeva

Dikajev käitus juhile kohaselt - ta jagas ühenduse liikmetele käsklusi ja korraldusi, talle tuli vajalikul ajal tagada transport ning kui vaja, jagas ta liikmetele ka käitumisjuhiseid. Kui madalama positsiooniga liikmed juhi antud käsklusi-korraldusi ei täitnud, said nad kõrgema positsiooniga liikmetelt lihtlabaselt peksa.

Igapäevaselt aga kontrollis ühenduse liikmete tegevust ja käskude täitmist Dikajevi «parem käsi» Džavakjan.

Jõugu nn eliiti kuulusid lisaks Džavakjanile ja Dikajevile ka Tanel Mandelkorn, Dmitri Sidorenko ja Eduard Oleinik. Liidrite «punker» asus Tallinnas Tartu maanteel, kuhu oli jõuk enda tegevuse maskeerimiseks registreerinud spordiklubi. Madalama positsiooniga jõugu liikmetel sinna asja ei olnud.

Dikajeviga otse võisidki suhelda vaid eliiti kuuluvad mehed, madalama positsiooniga liikmed pidid seda tegema läbi vahendaja. Vahendajaks oli enamasti «brigadir» Džavakjan.

Need n-ö madalama positsiooniga liikmed olid samuti kohtu all olevad Grigori Babatõi, Aleksander Dmitruk, Vitali Kaer, Sergei Niinemets, Jevgeni Podolinski, Sergei Primak, Robert Raag ja Artur-Ažari Simonov.

Dikajev tunnistas eile kohtus end süüdi kehalises väärkohtlemises, kuid mitte kuritegeliku ühenduse juhtimises. Ka ülejäänud kohtualused, keda süüdistatakse ühendusse kuulumises, endal süüd ei näe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles