Ligi Kaljuranna tagasiastumisest: ma ei saa sellisest kiirustamisest aru (8)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: JUSS SASKA

Reformierakonna aseesimees, haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ütles õhtul Postimehele, et tema arvates kiirustas Marina Kaljurand liialt välisministri kohalt lahkumisega ja enne tuleks leida ikkagi uus välisminister, mitte jätta lihtsalt päevapealt oma töö laokile.

«Minu arust ei olnud see päris õige,» kommenteeris Ligi Kaljuranna otsust koheselt välisministri ametist lahkuda. «Kellegi kandideerimine ei tähenda, et ta on kõlbmatu mingis muus ametis. Sellest on mul tegelikult kahju, et Kaljurand arvas, et ta peab tagasi astuma,» rääkis Ligi, kellest saab uue välisministri määramiseni välisministri kohustetäitja.

Ligi lisas, et ta ei saa ka sellisest kiirustamisest aru. «Päevapealt ei saa jätta tööd niimoodi laokile, ikka tuleb kõik asjad korrektselt üle anda ja ära oodata endale järglane, nii ei oleks mitte mingisugust tulekahju,» jätkas Ligi, «ja see oleks minu soovitus igale lahkuvale ministrile, et kui sa ei ole ära läinud pahandusega või kui ka oled, siis tuleb tagada sujuv üleminek, mitte lahendada asja lihtsalt formaalselt asendajate kaudu.»

Ta toonitas, et tema isik pole antud juhul üldse asjakohane. «Võin Kaljuranda asendada, see on okei, sest olen teda palju asendanud, kui ta on sõidus olnud, kuid Eestile tuleb siiski uus välisminister leida.»

Kaljuranna tänane otsus presidendiks kandideerida ei tulnud Ligi sõnul talle sugugi ootamatult. «See oli ikkagi tajutav,» märkis ta, «sest kui inimene ütleb, et ta kohe ütleb oma seisukoha, siis ta ju ei tule «ei» ütlema.»

Küll märkis ta, et võib-olla oli see ootamatu selle tõttu, et veel paar kuud tagasi jäi mulje, et suurt presidendiunistust Kaljurannal ei ole, aga nüüdseks on ta meelt muutnud.

Reformierakonna aseesimees toonitas, et ta ei ole Siim Kallase ega Marina Kaljuranna leeris ega eelista üht teisele, kuid peab neid siiski selgelt paremateks kandidaatideks kui kõiki teisi. «Olen kogu aeg öelnud, et mingit erakondlikku huvi saada Reformierakonnale presidendikohta ei ole meil kunagi olnud ega saagi olla. Olen sedagi öelnud, et presidendikandidaatide seas ei ole ühtegi ideaalset presidenditüüpi, kuid neist selgelt kaks (Marina Kaljurand ja Siim Kallas - toim) on teistest paremad, sinna pole midagi parata,» ütles ta.

Ligi sõnul kandideerib Kaljurand suhtumisega «kõik või mitte midagi» ja nopib kahtlemata igalt poolt protestihääli. «Enam ei ole protestikandidaatideks vaid Allar Jõks ja Mart Helme, vaid nüüd on ka Marina Kaljurand ja Marina on kindlasti nendest tugevam kandidaat - ta on ikkagi pädev,» sõnas Ligi.

Välisminister Marina Kaljurand teatas täna hommikul Reformierakonna esimehele, peaminister Taavi Rõivasele, et loobub ministrikohast ja kandideerib presidendiks. Kaljurand kinnitas päeval pressikonverentsil, et kuigi oma kandidatuuri ülesseadmiseks tal allkirju veel pole, on tal valijameeste seas toetajaid nii valimisliitudest kui kõigist parteidest peale Konservatiivse Rahvaerakonna.

Rõivas ütles täna päeval Stenbocki majas ajakirjanike küsimustele vastates, et ta annab Kaljurannale siiski järelemõtlemise aega ja nentis, et Kaljurand võib kampaania ajaks puhkuse võtta. Kaljurand aga kinnitas veel kord, et ta tahab kindlasti täna ametist lahkuda.

Arvamust avaldas ka president Toomas Hendrik Ilves, kelle sõnul valitseb välisministri ametikoha ümber häiriv ebaselgus ning ta soovib esimesel võimalusel olukorda peaministriga arutada.

Seejärel teatas Rõivas president Ilvesega vestluse järel, et olles saanud Marina Kaljurannalt veelkordse kinnituse soovist ametist lahkuda, edastab ta tema avalduse presidendile niipea, kui uus välisministri kandidaat on olemas. «Seadus annab selleks küll 30 päeva aega, kuid mõistes Marina soovi kiiresti ametist lahkuda, loodan uue välisministri leida nädalaga,» märkis Rõivas õhtul edastatud teates.

Vastavalt seadusele on kuni presidendi otsuseni minister vabastada ja uus minister ametisse nimetada ametis senine minister. Soovi korral võib minister võtta puhkust, siis toimub asendamine vastavalt valitsuse kinnitatud korrale.  

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles