Terras: Ühendkuningriik kaalub raskesoomusüksuse saatmist Eestisse (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras.
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras. Foto: Sander Ilvest/Kaitsevägi

Suurbritannias visiidil viibiva kaitseväe juhataja Riho Terrase sõnul kaalub Ühendkuningriigi juhtkond Eestisse saadetava lahinguvõimelise üksuse puhul tõenäoliselt raskesoomusüksuse lähetamist.

«Nii palju võib öelda, et tegemist on lahinguvõimelise, lahinguks valmis oleva pataljoni lahingugrupi suuruse, pigem raske soomusüksusega,» ütles kindralleitnant Terras kolmapäeval BNSile pärast kohtumist oma Briti ametivenna õhuväemarssal Sir Stuart Peachi ja maaväe ülema asetäitja kindralleitnant Sir James Everardiga.

«Ta peab olema lahinguvõimeline üksus. See määrab palju,» lisas Terras. 

Kaitseväe juhataja lisas rahvusringhäälingule, et Ühendkuningriigi saadetava pataljoni isikkoosseis koos toetusüksustega võib ulatuda kuni tuhande meheni.

Terrase sõnul jagavad Eesti ja Ühendkuningriik sarnast arusaama nii hetkel Euroopas valitsevast julgeolekuolukorrast kui Eestisse saabuvate üksuste ülesannetest.

Tema sõnul on Briti sõjaväelased oma ettepanekud kaitseministrile ette valmistanud ning eeldatavasti oktoobris peaks minister neid kabinetiliikmetele tutvustama.

Kaitseväe juhatajad jõudsid ühisele arusaamisele, et Eestisse saabuvate üksuste põhiülesandeks on kaitse ja heidutus ning seetõttu peab saabuv üksus olema lahinguvõimeline juba esimesest päevast alates. 

Ühendkuningriigi kaitseväe juhataja õhuväemarssal Sir Stuart Peach ütles, et üksusi puudutavatest detailidest saab rääkida peagi. «Eestil ja Ühendkuningriigil on ligi sajandipikkune side, meie sõdurid on koos teeninud Afganistanis ning praegune üksuste toomine võimaldab seda sidet veelgi tugevdada,» sõnas Peach.

Ühendkuningriigi üksus peaks Eestisse jõudma järgmise aasta esimeses kvartalis, märkis Terras.

Terrase sõnul lubasid Briti relvajõudude juhid pühendumist Euroopale

Terrase sõnul lubas Briti sõjaline juhtkond osaleda Euroopa Liidu kaitsekoostöös senikaua, kuni Ühendkuningriik euroliidust lahkub.

«Brexiti puhul oli kindel sõnum, et nii kaua, kuni Ühendkuningriik on Euroopa Liidu liige, kavatseb sõjaväeline juhtkond ka oma ülesandeid Euroopa Liidus tõsiselt võtta ja täpselt nii kaua ka laua taga istuda ja olla täielikult osa,» rääkis Terras.

«Ja kui nad siis Euroopa Liidu struktuuridest lahkuvad, soovivad nad endiselt Euroopa Liidu sõjalist ja julgeolekudimensiooni toetada, olles Euroopast pärit NATO liige,» lisas kindralleitnant Terras.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Terras sõitis Ühendkuningriiki visiidile teisipäeval, selle käigus kohtub ta Briti kaitseväe juhataja asetäitja kindral Stuart Peach'i ning maaväe ülema asetäitja kindralleitnant James Everardiga.

Kohtumiste peamine arutlusteema on Ühendkuningriigi üksuste kohalolek Eestis. Briti lahinggrupi saatmine Eestisse otsustati suvel NATO tippkohtumisel Varssavis. 

Kaitseväe juhtaja peab ka loengu Ühendkuningriigi kaitsekolledžis ning külastab NATO luurekeskust.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles