Galerii: 10 aasta eest valis valimiskogu Ilvese presidendiks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täpselt 10 aastat tagasi, 23. septembril 2006, valis valimiskogu Toomas Hendrik Ilvese Eesti presidendiks.

Toonaste valimiste eel otsisid erakonnad kokkulepet, mis oleks võimaldanud valida presidendi juba parlamendis. Kuna toonane Rahvaliit toetas aga president Arnold Rüütli tagasivalimist ning tema toetamisega ühines hiljem ka Keskerakond, siis polnud ühelgi kandidaadil võimalik riigikogus vajalikku häälteenamust saada.

Riigikogu esimeses hääletusvoorus osalenud toonasesse Res Publicasse kuulunud Ene Ergma kogus nõutava 68 asemel 65 ning teises ja kolmandas voorus kandideerinud sotsiaaldemokraat Toomas Hendrik Ilves 64 häält.

Riigikogu ja kohalike volikogude esindajatest koosnev valimiskogu kogunes Estonia kontserdisaali presidenti valima 2006. aasta 23. septembril. Uus president selgus juba esimeses voorus, kus Rüütel sai 162 ja Ilves 174 häält. Valituks osutumiseks oli vaja hääletamisest osavõtnute enamust ehk vähemalt 173 häält.

Teiseks ametiajaks valiti Ilves presidendiks 2011. aasta augustis riigikogus, kus teda toetas 73 saadikut. Ilvese teine viieaastane ametiaeg lõpeb tänavu 9. oktoobril.

Järgmist presidenti koguneb valimiskogu valima homme keskpäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles