Rõivas presidendikandidaadi otsingutest: mängurluseks täna ruumi ei ole (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Kuvatõmmis videost

Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase sõnul juhib uue presidendikandidaadi otsinguid riigikogu esimees Eiki Nestor ning tema enda roll selles on tagasihoidlik, et mitte tekitada poliitikutes taas soovi tegeleda mängurlusega.

Rõivase sõnul on kokku lepitud, et presidendikandidaadi otsingutel haarab initsiatiivi ja juhib protsessi riigikogu esimees Eiki Nestor. Tema hinnangul on see ka ainuõige, sest selle eest, et president saaks valitud, vastutavad täpselt ühepalju kõik riigikogu fraktsioonid.

«Me ei vali presidenti ei Reformierakonnale ega koalitsioonile, vaid ikkagi kogu Eestile, ja me teame, et kõik kuus erakonda peavad nüüd konstruktiivsed olema. Seetõttu loomulikult erakondade juhid omavahel suhtlevad, aga juhtrolli omab selles protsessis riigikogu esimees, kes küll kuulub ühte erakonda, aga kes on kindlasti erapooletum kui mina ühe erakonna juhina,» ütles Rõivas täna riigikogus Postimehele.

Tema sõnul on kõigil erakondadel põhjust mõelda, kuidas jõuda võimalikult kiiresti ühise kandidaadini. Tema sõnul pole selleks eriti palju aega, sest enne riigikogu hääletusvooru, mis algab järgmisel esmaspäeval kell 13, peavad kandidaadile kas fraktsiooni või juhatuse tasemel heakskiidu andma kõik erakonnad. «Reformierakond omalt poolt on igal juhul valmis riigikogu esimehe juhtimisel koostööd tegema ja olema selles protsessis konstruktiivne osaline,» ütles ta.

Rõivas lisas, et enne riigikogu esimehe juhtimisel toimuvat vanematekogu koosolekut on võimalike kandidaatide nimedest vara rääkida. «See on see formaat, kus seda arutatakse. Mina mingit paralleelformaati ei taha teha ja ma arvan, et nii mõnegi opositsioonipoliitiku jaoks oleks minu juhtiv roll see, mis tekitaks kihku mängurluseks, aga täna meil mängurluseks ruumi ei ole. Ma aktsepteerin täielikult, et Eiki Nestor on see, kes protsessi juhib,» rääkis ta.

Küsimusele, millistele kriteeriumidele peaks otsitav kandidaat vastama, vastas Rõivas, et loomulikult on tal selle kohta oma mõtted. Samas leidis ta, kui erakonnad hakkavad omalt poolt taas tingimusi seadma, liigutakse ühise kandidaadi leidmisest pigem kaugemale.

«Ma praegu hoiduks igasugustest vihjetest, igasugustest soovitustest, laseme vanematekogul omavahel arutada. Ma väga loodan, et kõik kuus erakonda on valmis koostööd tegema ja kõik mõistavad, et kõige suuremal ja kõige väiksemal fraktsioonil ja kõigil, kes sinna vahepeale jäävad, on kõigil vastutus, kõik 101 riigikogu liiget peavad selle töö nüüd ära tegema,» ütles Rõivas Postimehele.

Vanematekogu, kuhu kuuluvad riigikogu juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed, koguneb Toompeal presidendikandidaadi leidmist arutama täna pärastlõunal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles