Sooäär: tundub, et osad jõud on otsustanud ka seekord presidendivalimised põhja lasta (5)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Viktor Burkivski

Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Imre Sooäär väljendas täna sotsiaalmeedias kahtlust, et osa riigikogu poliitilistest jõududest toetab Kersti Kaljulaidu ainult näiliselt ja tegelikult võivad nad presidendivalimised taas põhja lasta.

Sooäär märkis pärast uueks presidendikandidaadiks pakutud Kaljulaiuga kohtumist, et talle jättis ta positiivse mulje. «Kohati parema, kui nii mõnigi teine presidendikandidaat, kes siin laua taga istunud. Täpsed ja sisukad vastused küllaltki rasketele küsimustele. Enesekindlus, julgus ja värske vaade teevad talle au. Mina toetaksin küll, kui ta üles seatakse,» kinnitas ta ja lisas hiljem, et tegi Kaljulaidu toetamiseks ettepaneku ka erakonna juhatusele.

Siiski jääb Sooääre hinnangul selgusetuks, miks lükati kõrvale väga tugev kandidaat Jüri Luik. Tema sõnul lubas Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme valimiskogust lahkudes, et ainuke presidendikandidaat, keda ka EKRE toetaks, on Luik. «Üle öö olid seisukohad vastupidised. Tundub, et osad jõud harrastavad endiselt mängurlust ja kui nii, siis jääb president ka seekord valimata. Oleks aeg liivakastimängud lõpetada ja tõepoolest ühe väärika kandidaadi taha koonduda, mitte ainult näiliselt,» ütles ta.

Sooäär täpsustas hiljem, et küsimus pole Reformierakonnas, ja märkis, et ka ülejäänud viie erakonna allkirju täna tegelikult pole. «Omavahelistes vestlustes pole talle sugugi kõigis fraktsioonides üksmeelset toetust. Mängitakse nurgataguseid mänge. Masendav,» kirjutas ta ja kordas, et talle tundub, et osa poliitilistest jõududest on otsustanud ka seekord valimised põhja lasta, ükskõik kes üles seatakse.

Parlamendi vanematekogult eile presidendiks kandideerimise ettepaneku saanud Kaljulaid kohtub täna kõigi riigikogu fraktsioonidega, et koguda oma kandidatuurile toetust. Seejärel tuleb täna pärastlõunal taas kokku parlamendi vanematekogu, kuhu kuuluvad riigikogu juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed. Vanematekogus selgub, kas Kaljulaid saab kokku valituks osutumiseks vajalikud 68 toetushäält.

Vähemalt 68 allkirja loodetakse paberile saada juba enne laupäeva, mil peaks toimuma kandidaadi ülesseadmine. See annaks kindlustunnet, et Kaljulaiu kandidatuuril on parlamendis piisav toetus. Riigikogus algab hääletamine esmaspäeval kell 13.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles