Postimehe otseülekanne: vaata, keda tunnustatakse selge sõnumi auhinnaga

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Keele Instituut (EKI) korraldab täna, rahvusvahelisel selge keele päeval auhinnagala, kus pärjatakse selge sõnumi võistluse parimaid. Postimees teeb galast otseülekande.

EKI eestvedamisel juba kolmandat korda välja antava auhinna eesmärk on teadvustada Eestis selge ühiskondliku suhtluse väärtust ning tunnustada neid organisatsioone, kes edastavad avalikkusele oma sõnumit kõige selgemalt.

Selle aasta selge sõnumi auhinna saavad X-tee tutvustus, õpik «Eesti keele allkeeled», video «Muuda auto suitsuvabaks» ning maksu- ja tolliamet oma tegevusega.

Parima selge sõnumiga tarbeteksti auhinna pälvib Tiit Hennoste ja Karl Pajusalu õpik «Eesti keele allkeeled». Autorite sõnul on kõik eesti keele allkeeled (kirjakeel, suuline keel, argikeel, netikeel jm) meie emakeele rikkus.

Tarbeteksti kategoorias märgiti ära Ly Seppel-Ehini Ööülikooli loeng «Laps ja lill, lammas ja legonindžagod», Indrek Koffi ja Liisa-Ly Pakosta teabetrükis «Kirjad lapsevanemale», Vilja Kiisleri arvamuslood ning politsei- ja piirivalveameti väljakutsete maraton Facebookis.

Parima selge sõnumiga tarbepildi auhind antakse Tervise Arengu Instituudi videole «Muuda auto suitsuvabaks». Video sõnum on sõnadetagi selge: suitsetamisel eralduvad ained mürgitavad ka suitsetaja lapsi jt lähedasi.

Tarbepildi kategoorias märgiti ära põrandamäng «AGA MINA», Tallinna loomaaia plaan ja Tartu Ülikooli uuendatud raamatukogu plaan.

Parim selge sõnumiga tarbetekst koos tarbepildiga on Riigi Infosüsteemi Ameti loodud X-tee tutvustus. Video selgitab lühidalt ja arusaadavalt, kuidas toimib turvaline internetipõhine andmevahetus riigiasutuste infosüsteemide vahel.

Samas kategoorias leidsid äramärkimist koduleht tarkvanem.ee, video «Ega puit ennast ise mööbliks tee» ja Kalamaja Avatud Kooli idee tutvustus.

2016. aasta selge sõnumi edendaja on maksu- ja tolliamet. Amet leiab, et ka dokumenti on võimalik koostada nii, et see on lihtsasti loetav ja viisakas suhtlusstiilis. «Lihtsus ja arusaadavus nii sisus kui ka vormis on aastatega muutunud üheks meie ameti strateegiliseks suunaks.»

Edendaja kategoorias märgiti ära Ülle Madise selge väljendus avalikus suhtluses ja päästeameti kampaaniad.

Võistluse eriauhinna pälvib SEB Panga ja SEB Elu- ja Pensionikindlustuse tegevus kliendiinfo selgemaks ja sõbralikumaks muutmisel.

2016. aasta selge sõnumi võistlustöid hindas Eesti Keele Instituudi, Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse, Eesti Keeletoimetajate Liidu, Eesti Kujundusgraafikute Liidu, Eesti Disainerite Liidu, E-riigi Akadeemia ja OÜ Spurt esindajatest koosnev žürii.

Võistlusele esitati sel aastal 138 tööd, mis näitab suurt huvi selge ühiskondliku infoedastuse vastu.

Gala toimub Energia Avastuskeskuses ja seda juhib Urmas Vaino. Osalejaid tervitab ka võistluse selle aasta patroon Eiki Nestor.

Ürituse kava:

14.00 Avasõnad – patroon Eiki Nestor, Eesti Keele Instituudi direktor Tõnu Tender, võistluse korraldajad

14.20 Aino Piehl, Carrots or sticks – a dilemma for plain language promoters (inglise keeles)

14.40 Ülle Leis, Teadmise needus ja sibularõngaste sündroom

15.00  Henri Laupmaa, Info disainimisest

15.30 Auhindade üleandmine 

16.10 Intervjuud võitjatega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles