Ellujäänud leiavad kodu Haapsalus ja Vidrukal

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves käis eile lastekodu inimestele tuge pakkumas.
President Toomas Hendrik Ilves käis eile lastekodu inimestele tuge pakkumas. Foto: Mihkel Maripuu

«Lapsed on rahulikud ja esialgu pakub elukorralduse muutus neile isegi põnevust – järsku on tekkinud suur hunnik mänguasju, mille hulgast leitakse üles ammu kadunud asju,» kirjeldas Lääne maavanem Neeme Suur Haapsalu lastekodu laste eilset päeva noortekodus.



Eile oli enamik lapsi veel lastekodu kõrval asuvas noortekodus koos ja vaid kaks olid läinud Taebla valda Vidruka lastekodusse, kus nad ka koolis käivad.

«Neli lamavat last viime Haapsalu laste neuroloogiahaiglasse, kuhu nad ajutiselt jäävad. Seitse last kolivad sanatoorsesse internaatkooli, kus nad nagunii koolis käivad,» loetles maavanem. «21 last jääb esialgu noortekodusse, kus praegu on ka suur hunnik põlengust päästetud kraami, mis tuleb sorteerida. Paljude abipakkujate seas on üks inimene, kes on valmis andma oma ruumika, tühjalt seisva korteri Haapsalus 12 lamavale ja päevahoiul lapsele – vaatame selle korteri üle ja kui sobib, lähevad mõned kasvatajad nendega sinna kaasa,» lausus maavanem.

Tulest puutumata majaosast õnnestus päästa suurem osa mööblit, klaver, riideid, laste asju. «Need paigutame mitmesse lattu linnas, osa jääb sotsiaalmajja, osa toome Ehte tänavale maavalitsuse keldrisse,» ütles Suur.

Maavalitsus korraldab ka hukkunute transporti nende vanemate juurde üle Eesti. «Sotsiaalministeerium otsustas igale perele anda 1000 eurot matuste korraldamiseks, mille saab kuludokumentide alusel kätte kohalikust maavalitsusest,» selgitas Lääne maavanem.

Eile lõpetasid põlengupaigas töö nii politsei kui päästeteenistus. Varemete valvamiseks pakkusid abi turvafirmad G4S ja Pristis.

Valitsus otsustas eile toetada Haapsalu lastekodu elu ajutist korraldamist ja maja ülesehitamist valitsuse reservfondist just nii suure summaga, kui vaja läheb.

Hoone on kindlustatud Ergo kindlustuses 13 miljonile kroonile ja hoone taastamine maksab esialgseil hinnanguil veidi rohkem, umbes miljon eurot. «Hoone tuleb algusest peale uuesti üles ehitada,» ütles maavanem. «Optimistlikult lootes võiks maja olla taastatud kaheksa kuu pärast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles