Keskerakond: Savisaarega seotud tänavused kulud on ligi 190 000 eurot (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Eero Vabamägi

Eilsest ETV saatest «Pealtnägija» selgus, et Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar ei saa enam parteilt palka, samuti ei hüvita partei Savisaare advokaadikulusid teda puudutavas korruptsioonikaasuses. Täna kinnitas Keskerakond, et Savisaarele palga maksmine on plaanis, samuti kavatseb erakond tuleval aastal tasuda Savisaare õigusabikulud.

«Hetkel tasume autorenti, autojuhi palgatasu ja ka kütusekulu,» ütles Keskerakonna esimees ja esimest päeva peaministri ametis olev Jüri Ratas intervjuus ETV saatele «Pealtnägija», vahendas ERRi uudisteportaal.

«Oleme peatanud kõik tellimused advokaatidele, erakonna ja sealhulgas ka Edgar Savisaare poolt, põhjus on üks, seda ressurssi meil 2016. aasta eelarves pole olemas,» selgitas Ratas.

Ratas tunnistas, et Keskerakonnal on tõsised probleemid, mis on seotud rahastusega. «Mul on kaks võimalust. Kas joosta sellest erakonnast ära või võtta vastutus oma õlgadele ja anda see ka uue juhatuse õlgadele,» rääkis Ratas. «Ma tean neid tänaseid nõudeid ja ka neid teoreetilisi rahalisi nõudeid, mida erakond peab lahendama ja ütlen ka siin kaamera ees nii meie valijatele kui liikmetele, me saame hakkama ja tuleme sellest välja, aga sellel on loomulikult oma hind.»

Ilmselt ei teostu ka algne plaan pakkuda Savisaarele Keskerakonna auesimehe kohta ning Ratase sõnul pole pakkumisest mõtet väga palju rohkem rääkida, sest Savisaarega on olnud võimatu telefoni või nelja silma all kontakti saavutada.

Ratas: Savisaarele palga maksmiseks tuleb sõlmida temaga tööleping

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et Edgar Savisaarele palga maksmiseks tuleb kõigepealt sõlmida tööleping, millele peab kaks inimest alla kirjutama.

«Eelmisele esimehele maksti tasu volikogu otsuse alusel. Edgar Savisaar ei ole täna erakonna juhatuse liige vaid tavaline erakonna liige. Kui erakond tahab maksta ühele oma liikmele tasu, siis tuleb selleks teha leping. Lepingu sisu on väga lühikene, me palume nõuandeid erakonna poliitika kujundamisel. Kui erakonna liige ei soovi lepingule alla kirjutada, siis ei saa ka tasu maksta,» rääkis Ratas.

Kuigi Ratas nimetas Edgar Savisaart Keskerakonna tavaliseks liikmeks, ei ole muudatused erakonna juhtimises äriregistris jõustunud. Äriregistri andmetel on Savisaar äriregistri andmetel tänase päeva seisuga siiani erakonna juhatuse liige.

Taavi Pukk, Keskerakonna pressiesindaja

Need notaritoimingud ei ole veel tehtud. Minu teada peaks kas sel nädalal või järgmise alguses toimuma notaris äriregistrisse kande tegemine. See on lihtsalt selline juriidiline viivitus.

Vastates küsimusele Keskerakonna keerulise rahalise olukorra kohta ja Toompeal asuva partei peakontori müügi kohta, ütles Ratas, et kontori müük on viienda, kuuenda või seitsmenda järgu küsimus.

«Keskerakonna rahaline seis on keeruline, see vastab tõele. Aga me suudame viia rahaasjad korda ja osaleda järgmisel sügisel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel. Kui rahaasjade kordasaamiseks on tarvis realiseerida vara, siis tuleb seda realiseerida,» rääkis Ratas.

Keskerakond: Savisaare kulude katmine jätkub

Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk kinnitas, et kuna erakonna 2016. aasta eelarves ette nähtud õigusabi kulude summa on praeguseks kulutatud, siis on peatatud kõik õigusabi tellimused käesoleva aasta lõpuni. Keskerakonna 2017. aasta eelarvesse on aga Savisaare õigusabikulude tasumine plaaneeritud ning selle mahu üle otsustab erakonna juhatus eelarvet arutades. 

Hetkel on Savisaarel võimalik kasutada erakonna poolt renditavat autot koos autojuhiga.

Savisaarele palga maksmise jätkamise otsuse brutotasus 3500 eurot on Keskerakonna juhatus juba teinud. Kuna aga palka pole võimalik maksta teise osapoole nõusolekuta ning Savisaarega kontakti saamine on raskendatud, ei ole täpsemad tingimused hetkel kokku lepitud, lisas pressisekretär. Ta täpsustas, et töötasu maksmiseks on vaja leping allkirjastada. 

Keskerakonna 2017. aasta eelarve tuleb arutlusele erakonna juhatuses detsembris. 

Savisaar: Ratas otsib mind valest kohast

«Panin tähele Jüri Ratase esinemist telesaates «Pealtnägija», kus ta ebatäpselt käsitles mõningasi minuga seotud asjaolusid,» kirjutas Savisaar äsja sotsiaalmeedias. «Ta rääkis minu käes olevast invasõidukist ja autojuhi palgast, mida makstavat tänaseni. Tegelikult andsin ma invasõiduki Keskerakonna büroole pärast 5. novembri Kongressi tagasi ja sellest ajast peale pole ma ka tolleaegset autojuhti näinud.»

Savisaar lisas, et otsus tema advokaadikulude kinni maksmise kohta tehti Kadri Simsoni ettepanekul. «Loomulikult on järgmisel juhatusel õigus neid otsuseid ümber muuta, aga viisakas oleks mulle sellest ka teavitada,» märkis Savisaar ja lisas: «Hädaldamine selle üle, et Ratas ei suuda mind kuidagi üles leida, ei ole tõsiseltvõetav. Iga päev kohtun ma inimestega nii Tallinnas kui ka Hundisilmal ning kui Ratas ei suuda mind leida, siis ta otsib valest kohast. Soovin Sulle, Jüri, edu uues ametis!»

Kokku ligi 190 000 eurot

Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk vastas täiendavalt Postimehe küsimustele ja kinnitas, et Savisaart on teavitatud õigusabi täiendavate tellimuste peatamisest käesoleva aasta lõpuni.

Tänavu on Keskerakonnal õigusabikuludeks kulunud kokku 160 000 eurot, millest umbes pool on tekkinud seoses Savisaare esindamisega. Väikebussi kulud, sh autojuhi töötasu, maksud, kütus ja rent, on sel aastal olnud umbes 50 000 eurot. Umbes 56 000 eurot (koos maksudega - toim) on läinud Savisaare töötasule.

«Mis puudutab väikebussi koos autojuhiga, siis Keskerakonna büroo kasutab seda jätkuvalt ning see võimalus on vajadusel ka Edgar Savisaarel. Seda võimalust pole ta aga tõepoolest enam kasutanud,» lisas Pukk.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles