Taavi Rõivas: jutt seisakust on naeruväärne, Eestis ei ole mingit seisakut (21)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Erik Prozes

Selle nädala algul eraldas ametist lahkunud peaminister Taavi Rõivas Toompea nõlval Bogapoti kohviku kaminaküttega keldrikambris Arterile kaks ja veerand tundi, et rääkida kõrvaliste pilkude alt eemal otse ja ausalt – ja kehakinnituseks borši süües –, kuidas valitsusohjad libisesid käest ja mis nüüd edasi saab.

USA president Barack Obama olevat suvel Varssavis imestanud, et valitsusjuhi amet pole teile juustesse halli tekitanud. Mida vastasite?

See fakt vastab tõele. Obama on minuga kokku puutunud neli-viis korda. Ta tuli, jah, hea tujuga ja lõõpis, et olen juba üle kahe aasta ametis, aga ikka ei ole halliks läinud; et tema läks paari esimese aastaga. Ütlesin, et mu juuksur jääb eriarvamusele: et iga korraga tuleb halle juukseid juurde. Sealt edasi rääkisime juba oluliselt tõsisematel teemadel. Liitlaste Eestis kohaololeku suurendamise otsus tuli just tol sessioonil pärast meie vestlust.

Kas pärast peaministri kohustustest vabanemist tundub elu kergem?

Pingelangusest on küll veel vara rääkida. Väga palju on vastutust seoses sellega, kuidas erakond saab opositsioonis töörütmi sisse, samuti on vastutus jälgida tähelepanelikult, et uus valitsus suures muutmistuhinas mõnda olulist asja tagasi ei pööraks.

Palju vaba aega ei ole seni tekkinud. Aga loodan, et vähemalt jõulud on võimalik perega olla. Peaministrina ei olnud jõulude ja uue aasta vahel kunagi võimalik tööst välja lülitada.

Kuidas te seda käsitlete, mille kaks valitsuspartnerit teile korraldasid?

Võib-olla on see minu viga olnud, aga olen püüdnud nii oma esimest kui teist valitsust koos hoida ega ole tahtnud lõhkumisele kaasa aidata. See on endastmõistetav, et Keskerakond soovis pärast pikka opositsioonis olekut valitsusse saada. Nad küsisid ka meie käest juba ammu, siis, kui Edgar Savisaar oli esimees, kas meil oleks huvi valitsus ära vahetada. Ütlesime väga selgelt, et meil on oma punased jooned, mille hulka kuulub nii suhtumine Eesti õiguskorda – ütleme otse, korruptsiooni – kui ka lepe Ühtse Venemaaga, milles näeme tõsist probleemi. Loomulikult tegi ka Edgar Savisaar ise oma julgeolekupoliitiliste väljaütlemistega sisuliselt võimatuks koalitsiooni lõhkumise.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles