Repinski astub maaeluministri kohalt tagasi (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Repinski.
Martin Repinski. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi Keskerakonna juhatus jätkab skandaalidesse sattunud maaeluministri Martin Repinski personaalküsimuse arutamist täna õhtul, oli juba päeval selge, et väga suure tõenäosusega ei saa ta valitsuses jätkata; õhtupoolikul teataski Repinski, et esitas peaministrile tagasiastumisavalduse.

Keskerakonna juhatus asus eile õhtul üsna üksmeelselt seisukohale, et Repinski on erakonna usalduse kaotanud ja ministrina ta jätkama ei peaks. Postimehega vestelnud juhatuse liikmed nentisid täna ennelõunal, et Repinskiga seotud skandaale on kogunenud liiga palju ja need ei paista ka lõppevat. Lisaks sellele, mis on juba meedias avalikustatud, on erakond saanud Repinski tegude kohta ka uut informatsiooni.

Repinskil oli võimalik esitada tagasiastumisavaldus enne täna õhtul toimuvat Keskerakonna juhatuse koosolekut ja seda ta ka tegi. Vastasel juhul oleks juhatus ta tõenäoliselt ise ministrikohalt tagasi kutsunud.

Keskerakonna aseesimees, haridusminister Mailis Reps ütles õhtul juhatuse koosoleku ajal ajakirjanikele, et Repinski otsus võeti teatavaks ja juhatus väljendas selgelt oma toetust.

Reps ütles, et eilsel juhatuse koosolekul esitati Repinskile taas küsimusi tema ettevõttega seonduvate võlgade ja laenude kohta, millele Repinski Repsi hinnangul põhjalikult vastas. «Tegemist oli ministriga, kes ei saanud tegeleda oma valdkonnaga ja sellega seonduvalt ei saanud ka teised ministrid oma valdkonnaga tegeleda,» põhjendas Reps Repinski tagasiastumist.

Repinski tagasiastumise järel Repsi sõnul erakonnas kergendust ei tuntud. «Kõigil oli pigem kahju,» sõnas ta. «Kõik soovisid teda pigem toetada, aga ühel hetkel, kui sa enam mitte millegi muuga ei saa tegeleda, siis tuleb selliseid otsuseid teha ja kahjuks ei ole ta olnud ainuke minister, kes sellisel põhjusel tagasi astub.»

Veel pole teada, kes uueks maaeluministriks saab. Sellekohane otsus tehakse kas nädala lõpus või järgmise nädala alguses.

Reps lisas, et Repinskil on veel pikk tee poliitikas ees. Repsi sõnul oli tegemist eduka kitsekasvatuse edendajaga, kuid tema ümber tekkinud kahtlused oleksid teinud ministriametis jätkamise raskeks.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas kinnitas õhtul, et erakond teeb ettepaneku uue maaeluministri kandidaadi osas hiljemalt järgmise nädala alguseks.

Peaminister ütles eile õhtul pärast juhatuse koosolekut, et Repinskiga seoses tuli uut infot, mida juhatus täna edasi arutab ja millest avalikkust kindlasti ka teavitab. Täna ütles Ratas, et see uus info oli seotud Repinski tegevusega nii eraisikuna kui ka ettevõtluses, kuid ta jättis täpsustamata, mis täpsemalt ikkagi selgus.

«Martin Repinski andis mulle hommikul teada, et arvestades kogu seda fooni, mis hetkel ühiskonnas on, ja et saaks minna edasi Vabariigi Valitsus ja et saaks minna edasi ka erakond, ta astub tagasi. Ma tänasin teda selle eest, mida ta on teinud ja kindlasti ta jätkab oma tööd riigikogus,» lisas Ratas.

Keskerakonna peasekretär Jaak Aab ütles päeval Postimehele, et eile jäi juhatuse arutelu pooleli ja ta ei oska öelda, mida juhatus täna õhtul arutab või otsustab. Samas nentis ta, et ministri isikut puudutavaid etteheiteid lisandub pidevalt ja seetõttu muutub ka suhtumine juhatuses, kus veel hiljuti toetati üksmeelselt Repinski jätkamist.

Aab tunnistas, et erakonnale on teatavaks saanud asju, millest Repinski pole enne rääkinud ja mis tulevad järjest välja. Arvestades võimalikke järgmisi süüdistusi, paluti tema sõnul ka Repinskil endal mõelda, mida ta edasi teeb.

Täna kella 16.30 ajal teataski Repinski, et esitas Keskerakonna esimehele, peaminister Jüri Ratasele tagasiastumisavalduse. Postimees avaldab Repinski pöördumise täismahus.

Head Eesti inimesed!

Olen otsustanud maaeluministri ametikohalt tagasi astuda, et tuua oma erakond ja peaminister tule alt välja. On selge, et minu ettevõtlustegevusest ja varasemast elust on jäänud lahtisi otsi, mis tuleb kokku sõlmida. Ministritöö seda kindlasti ei võimalda, selles tuleb sajaprotsendiliselt keskenduda Eesti maaelu ja põllumajanduse võimalustele ja muredele. Seetõttu lahkun maaeluministri ametist ja jätkan tööd Riigikogu liikmena. Teen korda oma taluga seotud asjad, et saaksin selle igapäevase juhtimise korrektselt üle anda.

Uue valitsuse koalitsioonileppes on väga palju häid uudiseid maaelu ja põllumajanduse valdkonnas. See koalitsioon on üle pika aja selline, mis tõesti mõtleb maaelu peale ning näeb, mis maal tegelikult toimub. Top-up toetused, kriisiabi toetus, kohaliku toidu tootmise edendamine ja ekspordi arendamine on need märksõnad, mille uus koalitsioon maaelu aitamiseks ellu viib.

Minu poolt käivitatud bürokraatia vähendamine ja toetuste väljamaksmise kiirendamine ei peatu ka järgmise maaeluministri ametiajal. Olen kindel, et uus minister, kes Keskerakonna poolt tuleb, võtab selle alustatu elluviimise üle ja ka mina toetan kõigiti sujuvat asjade üle andmist maaeluministeeriumis. Sest valdkond on ministrist tähtsam.

Erakond ja kõik erakonnakaaslased on mind kõigiti toetanud. Keskerakonnal on väga suur potentsiaal olla juhtiv poliitiline jõud ka väljaspool suuri keskuseid ja põllumeeste seas. Keskerakonna maaelu poliitikat hinnatakse kõrgelt. Ja mina asun toetama selle ellu viimist Riigikogus. Minu ametisse nimetamine näitab, et Keskerakond tõesti suhtub erinevatest rahvustest eestimaalastesse võrdselt. Võin kõigile Keskerakonna valijatele kinnitada, et see Keskerakonna poliitika ei ole muutunud ega muutu. Esindan jätkuvalt oma valijaid Eesti Vabariigi Riigikogus, kus saame valitsuse juhtiverakonnana Ida-Virumaa inimeste jaoks väga palju ära teha. Olgem ausad, seni on tegemist olnud unustatud piirkonnaga Reformierakonna juhitud parempoolsete valitsuste jaoks.

Tunnustan ühemõtteliselt peaminister Jüri Ratast, kes on mind toetanud. Jüri Ratas on Eestile väga hea peaminister ning ma vabandan, et olen ta tule alla pannud. Lahkun ka selle pärast, et peaminister saaks täielikult keskenduda valitsuse juhtimisele. Peaminister ei ole andnud mulle korraldust ametist lahkumiseks, teen seda ise omal soovil ja tõekspidamisel.

Kindlasti võidakse eilse Keskerakonna juhatuse koosoleku osas rääkida erinevaid versioone, kuid võin kinnitada, et tegemist oli konstruktiivse aruteluga, kus siiralt ja heatahtlikult otsiti lahendusi, mis oleks Eestile ja Keskerakonnale parim. Mitmed juhatuse liikmed andsid mulle nõu erakonna kaitseks tagasi astuda ning loomulikult võtsin oma otsuse tegemisel seda arvesse. Ma tänan erakonna juhatust, et sain tagasi astumise otsuse ise langetada.

Mis puudutab ajakirjanikke, siis on üksikuid, kes oleks võinud olla allikakriitilisemad, kuid mul ei ole Eesti ajakirjandusele tervikuna etteheiteid. Ajakirjanikud on teinud oma tööd ja täitnud oma kohust.

Tänan kogu südamest põllumehi, maaeluga seotud inimesi ja ühendusi ning kõiki poolehoidjaid, kes on mulle toetust avaldanud. Meil tekkis lühikese aja jooksul tihe ja meeldiv koostöö, mis andis mulle jõudu ja eneseusku, et oleme maaelu edasiviimisega õigel teel.

Ratas teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo vahendusel, et tunnustab Repinskit otsuse eest ise ministrikohalt taanduda. See võimaldab tema sõnul värskelt tööd alustanud valitsusel keskenduda igapäevasele tööle Eesti elu edasiviimisel.

Ratas märkis, et pole kahelnud Repinski professionaalses sobivuses maaeluministriks ning loodab, et Repinski seisab oma valdkonna eest sama kirglikult edasi ka riigikogus.

Selles osas, kes uueks ministriks saama peaks, on erakonnas erinevaid seisukohti. Kõige enam kõlab kuluaarides aga äsja Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimeheks valitud Tarmo Tamme nimi.

Tamm ütles päeval Postimehele, et tema nimega spekuleeriti ka enne uue valitsuse moodustamist, kuid keegi pole temaga sel teemal rääkinud. «Ei ole sel teemal juttu olnud, ma ei tea ka, et Repinski oleks veel lahti tehtud. Eks õhtul selgub, mis tulemus on,» ütles ta ja lisas, et on fraktsioonijuhina ametis olnud alles nädal aega ja võib-olla poleks uuesti ametit vahetada fraktsioonikaaslaste suhtes aus.

Peasekretär Aab ütles Postimehele, et uue ministrikandidaadi esitamisest pole seni juttu olnud. «Üks asi korraga – vaatame, kas Martin jätkab või ei jätka, ja siin on ka temal endal öelda, ja siis juba räägime edasi,» lisas ta enne Repinski tagasiastumisteadet.

Ministri peab vabastama ja uue ametisse nimetama peaministri ettepanekul president Kersti Kaljulaid.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles