Talvik: Krištafovitš laimab erakonna liikmeid ja levitab valeinformatsiooni (5)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik.
Pildil Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni liige Artur Talvik ütles sotsiaalmeedias Vabaerakonda kritiseerinud Jevgeni Krištafovitši väljaütlemisi kommenteerides, et mitmed erakonna liikmed on Krištafovitši käitumisest tõsiselt ärritatud.

Vabaerakonna liige Jevgeni Krištafovitš kritiseeris eile sotsiaalmeedias Vabaerakonna käitumist n-ö katuserahade jagamisel. Täna kirjutas ta sotsiaalmeedias, et Artur Talvik nõuab seetõttu tema erakonnast väljaarvamist. «Aga juriidiline probleem seisneb selles, et kuna ta ise pole erakonna liige, siis ei saa seda algatada,» lisas Krištafovitš.

Talvik nentis samuti, et ei saa nõuda Krištafovitši väljaarvamist. «Aga eeldan, et kui liikmed juhatuse poole pöörduvad selles asjus, siis juhatus seda ka vastavalt kehtivale korrale menetleb ja otsuse langetab.»

Talvik rääkis, et mitmed Vabaerakonna liikmed on tõsiselt ärritunud, sest Krištafovitš laimab erakonna liikmeid ja levitab valeinformatsiooni erakonna tegevuse kohta.

«Olen kuulnud sellist juttu, et ta lekitab teadlikult konfidentsiaalset infot ehk erakonna siseinfot meediale, et tekitada endale kajastusi,» sõnas Talvik. «Tunda on, et tema tegevuse taga on isiklik kibestumus ja soov saada erakonna hea nime arvelt poliitilisi boonuseid.»

Talvik: Krištafovitš ei võta osa erakonna sisearuteludest

Talviku sõnul pole välistatud, et Krištafovitš töötab Reformierakonna heaks. «On ju teada, et oleme Reformierakonnal endiselt pinnuks silmas,» märkis Talvik.

Ta kinnitas, et Vabaerakond on avatud erakond ja soovi korral saab iga liige või toetajaliige arutelusid algatada. Ometi ei võta Krištafovitš Talviku sõnul osa erakonna sisearuteludest, ei käi koosolekutel ega tee sisulisi ettepanekuid.

«Kui käis uue koalitsiooni kokkupanemine, siis saatis Krištafovitš teate, et Vabaerakonna liikmed korraldavad erakorralise üldkoosoleku, kui erakond koalitsiooniga liitub,» rääkis Talvik. «See algatus oli ainult tema peas, tegemist oli puhta provokatsiooniga.»

Krištafovitš levitas Talviku sõnul n-ö katuserahade puhul laimu, et Vabaerakonna saadikud rahastavad oma sõpru ja käituvad korruptiivselt. «See on otsene vale ja eetiline hinnang sellele saab olema ainult sügavalt hukkamõistev.» 

Talvik ütles, et Vabaerakond on kogu aeg rääkinud, et n-ö katuseraha jagamine on üles ehitatud valedele alustele ning kui üldse, siis riigikogu liikmed peavad saama õiguse otsustada selle raha kasutamise üle võrdsetel alustel ning välistada tuleb olukordi, kus saadik ostab endale hääli.

Talviku sõnul käitub Krištafovitš kõikide Vabaerakonna seisukohtade suhtes täpselt samamoodi, pole vahet, mida erakond teeb. «Sedasi käituvad ainult sihikindlad provokaatorid,» sõnas Talvik. «Oma käekirjalt tuletab ta meelde Vabaerakonnast välja heidetud Georg Kirsbergi, kes jälitas mustanahalisi tudengeid ja levitas rassistlikke vihasõnumeid.»

Krištafovitš: Talviku etteheited on naeruväärsed

Krištafovitš sõnul on Talviku etteheited, et ta ei osale erakonna sisulises tegevuses, naeruväärsed.

«Kuni mina olin juhatuse liige, erakonna positsioon katuseraha jagamise osas oli lihtne ja selge: see on poliitilise korruptsiooni ja altkäemaksu üks vormidest. Selles mõttes ei ole võrreldes 2015. aastaga üldse midagi muutunud ja me ei pea oma seisukohti üle vaatama,» rääkis Krištafovitš.

«Pööran tähelepanu, et ainuke inimene, kes õnnitles Vabaerakonda, et ta võttis «aru pähe» ja asus katuseraha jagama, oli rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin. Arvan, et pärast sellist kiitust meie fraktsiooni esindaja rahanduskomisjonis peab end viivitamatult maha laskma, kui ta muidugi aus inimene on,» jätkas ta.

«Vabaerakonna esindajate kummalised tujumuutused, mis päädisid sellega, et nad koalitsiooni läbirääkimiste käigus kiitsid koguni Keskerakonna lepingut "Ühtse Venemaaga» heaks, on viinud moraalse vundamendi totaalse lagunemiseni.»

«Iga erakonna liikme kohustus on sellele vastu seista, ja kuni mind pole veel välja heidetud, ma ei luba Talvikul teha Vabaerakonnast sulide ja varaste parteid,» sõnas Krištafovitš.

Jevgeni Krištafovitš märkis teisipäeval n-ö katuserahade jagamist kommenteerides, et «Vabaerakond jälle üllatab». 

«Aastal 2015, kui paha Reformierakond näitas meie fraktsioonile keskmist sõrme katuseraha jagamisel, otsustas Vabaerakonna isamaa-tiib teha nägu, et ei tahagi seda raha ehk mängida püha süütust üheksandal raseduskuul,» kirjutas ta Facebookis.

«Aasta on möödas, toetusprotsent on 10 punkti võrra madalam, Reformierakond enam ei sega ja ennäe imet: seesama Ammas juba nõuab Vabaerakonnale rohkem katuseraha oma sõpradele jagamiseks ning pahandab kesikutega, et uue koalitsiooniga ainult tühja 300 tuhat pappi saab,» jätkas ta.

«Eetika, põhimõttekindlus ja väärikus on lohhidele - Vabaerakond on ühekordne ja lühiajaline projekt ning meil pole sellisteks rumalusteks lihtsalt aega,» lisas Krištafovitš.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles