Kaja Kallas Michali sobivusest Reformierakonna esimeheks: skandaalid on probleem (4)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tuleva aasta esimesel laupäeval valib Reformierakond uue esimehe. Kaja Kallas ütles ERRile antud intervjuus Kristen Michali esimeheks sobivust kommenteerides, et rahastamisskandaal on probleem ning see võib saada takistuseks.

Kui erakonna esimeheks saab Kristen Michal, läheb kõik Kallase sõnul edasi nii, nagu seni on läinud. «Mis iseenesest ka ei ole halb, aga arvestades seda, et me oleme teises olukorras, on mõistlik teha siin muutus.»

Rääkides rahastamisskandaalist seoses Michaliga, ütles Kallas, et kindlasti valmistab see probleeme. «Raha võtmine sellel ajal nende seaduste järgi polnud keelatud, tegelikult kõik tegid ja võib olla oleks olnud õigem sel hetkel tunnistada, et nii need asjad käisid.» 

Kallas tõdes, et taolised skandaalid võivad saada takistuseks. «Põhjus, miks Siim Kallas 2014. aastal loobus, oli see, et ta nägi, et see hakkab kõik erakonnal kiviga kaelas olema ja erakond sellisel kujul valimisi ei võida. Olukord on üsna analoogne, minemata isegi süüdistuse sisusse, ega see avalikku arvamust ei huvita.» 

Kui aga Hanno Pevkur saab Reformierakonna esimeheks, tähendab see Kallase sõnul juhtimiskultuuri muutust Reformierakonnas. «Hannol on võimalus teha asju teistmoodi, juhtida seda erakonda avatumalt, rohkem piirkonna inimesi kaasavamalt.»

Reformierakonna valimised toimuvad lühikese etteteatamisajaga ning Kallas on seda ka oma blogis kritiseerinud. «Erakonna sisemistel valimistel võiks poliittehnoloogia jätta kõrvale ja jõuda tulemuseni lihtsa demokraatia teel,» lisas Kallas.

Küsimusele, miks Kallas ise Reformierakonna esimeheks ei kandideeri, vastas ta, et töötab Euroopa Parlamendis ning Brüsselist on erakonda väga raske juhtida. «Kui osaleda valimistel, siis selle mõttega, et on võimalik need valimised võita,» sõnas ta.

Kallas on seotud mandaadiga Euroopa Parlamendis ja kui ta sellest loobuks ning Eestis ühtegi valitavat ametikohta ees ei oota, tähendaks see seda, et Kallas peaks minema erialasele tööle, kuid selle kõrvalt poliitikaga tegeleda pole realistlik. «Loomulikult ma võin minna igasugustele töödele ja teha igasuguseid töid ja ma ei usu, et ma eales tööta jään, aga küsimus tekib ametite ühildamises.»

Kallase sõnul ei ole tema tee poliitikas veel läbi ning ta mõtleb Eestisse naasmisele. «Mul on üks huvitav dilemma. Mulle tegelikult töö siin Euroopa Parlamendis väga sobib. Ma saan kolleegidega väga hästi läbi, minust peetakse siin lugu, minu ideid toetatakse. Teisest küljest ma tahan Eestisse tagasi, mu laps läheb Eestis kooli ja ma otsin ka Eestisse mingit väljundit. Loomulikult saaks alati tagasi minna erasektorisse, aga mulle tundub, et mu tee poliitikas ei ole siiski läbi.»

Aeg-ajalt mõtleb Kallas aga ka siiski sellele, et ta võiks teha ka midagi muud. «Siin (Euroopa parlamendis - toim.) olen ma väga tunnustatud ja mulle on igasuguseid pakkumisi töö mõttes tehtud. Tekib tõesti tunne, et võib olla peaks tegema midagi muud ka, kui on sellised hetked, kus asjad lähevad täiesti kummalises suunas. «Pettud» on vale öelda, aga «põrkud» või «näed inimeste teisi külgi» ja kõik sellised teemad, siis mõtled, et tegelikult mul ei ole seda vaja, ma ei pea seda tegema, ma võin teha ka midagi muud.»

Samas tunneb ta, et on poliitikas õiges kohas. «Kui erasektorist tulin poliitikasse, siis ma tunnen, et ma olen õiges kohas, kuigi vahel on väga raske.»

Rääkides Reformierakonna opositsiooni sattumisest, ütles Kallas, et selleks, et vigu mitte korrata, tuleb peeglisse vaadata ja probleeme tunnistada. «Kindlasti on inimesi, kes tahaksid teha nägu, et mitte midagi pole muutunud,» märkis ta. Kallase sõnul on Reformierakonna opositsiooni sattumine uus olukord kõigile, ning sellega tuleb harjuda ja analüüsida, miks nii juhtus.

«Kui pidin oma viieaastasele seletama, kes küsis mu käest, et ema, miks nad Taavi Rõivase valitsusest välja jätsid, siis ma püüdsin talle seletada selle põhjal, mis ma olin kuulnud, et võib olla see on nii, et kui sa oma mängukaaslasi ei hoia ja nendega ei suhtle, siis nad lähevad ja mängivad ilma sinuta.»

Kes ja mida Reformierakonnas valesti tegi, et Tsahkna ja Ossinovski pidid mõtlema koalitsioonile Keskerakonnaga? Kallas kellelegi näpuga näidata ei taha. «Eks neid asju, mida meile on ette heidetud, mõned on põhjusega, mõned väiksema põhjusega. Suhtlemisvõimalused ja -oskused on see, mis on meile saanud probleemiks.»

Kallas ütles, et Reformierakonnal pole plaanis kaua opositsioonis istuda, kuid tõdes, et aeg opositsioonis võib erakonnale mõjuda ka positiivselt. «Kindlasti read puhastuvad, terad eraldavad sõkaldest, et kes on tõelised huvilised ja kes leiavad mingi muu väljundi. Kaasajooksikud, kes lihtsalt tahavad olla selle erakonnaga, kellel läheb hästi, kes on võimul, kaovad ära ja jääb pühendunud inimeste kamp, mis annab võimaluse tegeleda programmi sisu, ideede ja väärtustega.»

Opositsioonis olles on Kallase sõnul võimalik mõelda, mille eest Reformierakond seisab ja mis on need ideed, mis viivad majanduskasvuni ja inimeste heaolu tõusuni. «Kui seda pinget pole, et me ei saa neid asju teha, sest muidu me kaotame võimu, siis pilt lööb palju selgemaks ja see on vajalik.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles