Keskkriminaalpolitsei kahtlustab PERHi tehnikadirektorit korruptsioonikuritegudes (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla.
Põhja-Eesti regionaalhaigla. Foto: Raul Mee

Keskkriminaalpolitsei töötajad pidasid eile kahtlustatavana kinni Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) infrastruktuuritehnika teenistuse tehnikadirektori Ivo Milli (53), keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Riigiprokuratuur taotleb homme kohtult Milli vahistamist.

PERHi tehnikadirektor Ivo Milli. Allikas:
PERHi tehnikadirektor Ivo Milli. Allikas: Foto: PERH

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) teatel kahtlustatakse Ivo Milli regionaalhaigla poolt korraldatud riigihangete teostamise nõuete rikkumises ja kelmuses, korduvas altkäemaksu võtmises ja küsimises, dokumendi võltsimises, võltsitud dokumendi kasutamises ning rahapesus. 

Kahtlustatavana kuulati üle ka sama üksuse töötaja, ehituse projektijuht, keda kahtlustatakse kelmuses ja riigihangete teostamise nõuete rikkumises.

Kahtlustuste kohaselt kindlustas tehnikadirektor, kes on PERHis töötanud alates 2005. aastast, altkäemaksu eest riigihangetel osalenud ettevõtetele riigihankemenetlustes mitmeid eeliseid. Valdavalt ehituse ja projekteerimise hangete kogumaksumus ulatub üle 10 miljoni euro.

«Meil on alust väita, et kahtlustusega on seotud mitu riigihangetel osalenud ettevõtet ja nende esindajat. See toob kaasa kahtlustuse esitamise ka mitmele juriidilisele isikule,» kommenteeris kõnealuse kriminaalasja kohtueelse menetluse juht, riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kuna menetlustoimingud veel käivad, siis ei ole Evestuse sõnul praegu võimalik rohkemat täpsustada.

«Meie soovitus asutuste juhtidele on võtta veelgi suurema tähelepanu alla hangete läbiviimise eest vastutavate töötajate tegevus, mõelda korruptsiooniriskide hindamisele ja mehhanismidele, mis vähendaksid kuriteo ohvriks sattumise ja toimepanemise riske,» ütles keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler.

Tema sõnul on ka oluline, et ettevõtjad järgiks ausa ettevõtluse reegleid ning kui teenuse osutamine pole ausal teel võimalik, tuleks sellest koheselt õiguskaitseasutusi teavitada.

Kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhib riigiprokuratuur. Viimane kavatseb homme kohtult Milli vahistamist taotleda.

Seos Kose Ehitusega

Prokuratuur ei avaldanud, milliste riigihangetega kahtlustatavad seotud on.

Milli on seotud olnud kolme ettevõttega. Neist kahes on ta praegugi juhatuse liige: ehitusnõustamisega tegelevas Milli-Milli OÜs ja OÜs Propery Advisor.

Postimehele teadaolevalt on kahtlustus seotud ettevõtte Kose Ehitus AS kasuks tehtud PERHi ehitushangetega. Milli kuulus selle ettevõtte juhatusse aastatel 1997-2003.

Viimase kahe aasta jooksul ehk 2015. aasta jaanuarist on PERHi ehitushangetel Kose Ehitus AS osutunud edukaks kolmel juhul.

Haiglaga selle aja jooksul sõlmitud lepingu kogumaht on üle nelja miljoni euro ehk täpsemalt 4,13 miljonit eurot. Nende hulka kuuluvad 2016. aastal üldehitustööde hange, mille tulemusel sõlmiti Kose Ehitusega leping mahus 3 699 790 eurot.

Samal hankel osutusid edukaks veel OÜ Remondimees, OÜ Estoma ja OÜ Tabasalu Meistrid umbes sama suurte lepingutega.

Natuke enne seda võitis Kose Ehitus AS haigla Mustamäe A korpuse ruumide ja välisfassaadi remonditööde lepingu, mille maksumus on 141 230 eurot. Ülemöödunud aasta alguses võitis Kose Ehitus akustilise kattesüsteemi ostmise hanke koos paigaldusega. Tänaseks lõpetatud lepingu maksumus oli 284 966 eurot.

Kõiki eelpool mainitud hankeid viis PERHi poolt läbi Aleksander Bakirov.

Juhatus teeb edasised otsused pärast kahtlustatavatega suhtlemist

PERHi juhatuse esimees Agris Peedu andis korralduse kahtlustuse saanud töötajatelt võtta uurimise ajaks õigus osaleda hankekomisjonides, allkirjastada lepinguid, kinnitada arveid ja vastusvõtmis-üleandmisakte.

«Edasise osas võtab regionaalhaigla juhatus seisukoha lähipäevadel, mil on saanud asjassepuutuvate isikutega täpsemalt suhelda,» vastas Peedu küsimusele, kas kahtlustuse saanud tehnikadirektor ja projektijuht jätkavad uurimise ajal oma tööpostil.

Peedu kinnitas, et regionaalhaigla teeb uurimisasutustega igakülgset koostööd, et selgitada välja juhtunu asjaolud. «Igasugune seadust rikkuv tegevus on täiesti lubamatu,» ütles ta ja nentis, et juhatus peab väga oluliseks võtta kasutusele kõik meetmed võimaliku korruptsiooni ennetamiseks.

«Oleme selleks tegevustega juba alustanud – uuendame hankekorraldust, ostujuhtimist, riskijuhtimist ja sisekontrolli,» kinnitas Peedu.

Vajalikud muudatused tehakse regionaalhaigla juhatuse ja nõukogu poolt jooksvalt 2017. aasta jooksul.

PERHi eksjuhtide süüasi jõuab kohtusse kevadel

Riigiprokuratuur saatis 2016. aasta septembris kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab endist PERHi juhti Tõnis Allikut, haigla toitlustusjuhti Anu Vähit ja IT-juhti Marko Kilki kuritegude toimepanemises. Lisaks nendele said süüdistuse juriidilise isikuna toitlustusteenuse pakkuja P. Dussmann Eesti OÜ ja ettevõtte tegevjuht Anella Stimmer.  

Süüdistuse kohaselt võttis PERHi juhatuse endine esimees Allik korduvalt altkäemaksu, mille vastutasuna tagas ta aastate jooksul olla raviasutuse toitlustajaks samas kriminaalasjas süüdistuse saanud osaühingul. Süüdistuse järgi sõlmis raviasutus mitmel korral riigihanke läbiviimise tulemusel lepingud süüdistuse saanud osaühinguga. Vastutasuks sai PERHi juht mitmel korral käia äriettevõtte kulul Saksamaal toimuval Oktoberfesti üritusel.

Mullu novembris määras Harju maakohus PERHi eksjuhtide süüasja arutamise 10. aprillile. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles