Lõuna-Korea meedia: Eesti ostab liikursuurtükid 50 miljoni dollariga (23)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikursuurtükid K9 Thunder
Liikursuurtükid K9 Thunder Foto: Lee Sang-hack / AP / Scanpix

Lõuna-Korea majanduslehe Pulse andmetel ostab Eesti 12 liikursuurtükki K9 Thunder (Kõu) 50 miljoni dollari ehk umbes 47 miljoni euro eest, Eesti kaitseministeeriumi teatel on lehe väljapakutud hind spekulatsioon ja mingist kokkuleppest on veel vara rääkida.

Umbes samas mahus lähevad maksma ka toetussoomukid ning hoolduskomplektid, seega pakub Pulse tehingu hinnaks umbes 100 miljonit dollarit (95 miljonit eurot).

Soome maksab tehingu eest sarnast hinda. Eesti põhjanaabrid ostavad Samsungi gruppi kuuluvalt relvatootjalt Hanwha Techwin 48 liikursuurtükki hinnaga 200 miljonit dollarit (195 miljonit eurot). Umbes sama palju ehk veel 200 miljonit dollarit läheb maksma toetussoomukite ja varustuskomponendi soetamine.

Eesti kaitseministeerium: hinnast on veel vara rääkida

Lõuna-Koreas viibiv kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna juhataja Kusti Salm ütles Postimehele, et Eesti läbirääkimised Lõuna-Koreaga on alles alanud, hinnast on praegu veel vara rääkida.

«Lõuna-Korea meediakanali väide ei tugine ei Lõuna-Korea valitsuse ega ettevõtte informatsioonile, vaid on spekulatsioon. Mingist kokkuleppest ei saa nii varases läbirääkimiste staadiumis veel rääkida,» ütles ta.

Salm lisas, et kaitseministeerium annab kindlasti avalikkusele teada, kui palju liikursuurtükid K9 Kõu maksma lähevad.

Soomlased on jõudnud liikursuurtükkide ostuläbirääkimistega eestlastest kaugemale ning tõenäoliselt allkirjastavad põhjanaabrid relvastuse ostulepingu juba järgmisel kuul.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras allkirjastas eile Soulis Lõuna-Korea kaitsehangete administratsiooni juhi Lee Young-Geoliga ühiste kavatsuste lepingu liikursuurtükkide ostuläbirääkimiste alustamiseks.

Eesti kaitsevägi võtab liikursuurtükkide nimena kasutusele K9 Kõu. Eesti kavatseb osta Lõuna-Korealt vähemalt 12 liikursuurtükki, kava järgi jõuavad sõjamasinad Eestisse 2021. aastal.

Soetatavad 155-millimeetrise kaliibriga liikursuurtükid K9 Kõu peavad välja vahetama 1. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni seni kasutuses olnud 155-millimeetrised järelveetavad suurtükid.

12 liikursuurtükki K9 Kõu kasutuselevõtmisel paraneb suurtükiväe tule avamiskiirus ja manöövervõime. Liikursuurtüki meeskonna välja õpetamine võtab vähe aega, kuna relvasüsteem on lihtne, mis teeb ta sobilikuks ajateenijatele ja reservväelastele, kelle väljaõppetsükkel on piiratud.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles