Bahovski: USA rikub rahvusvahelist õigust (14)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja ja välispoliitika ekspert Erkki Bahovski ütles, et tema hinnangul rikub USA tiibraketirünnakuga Süüria valitsusvägedele rahvusvahelist õigust, kuna sõja alustamiseks Süüria vastu ÜRO resolutsiooni ei ole.

Bahovski tõdes, et rünnak tuli talle ootamatult, kuigi märgid selleks olid õhus. Analüütik märkis, et talle jäi see ka eile sotsiaalmeedias ringi vaadates silma.

«Trump rääkis sellest, et Obama välispoliitika kui ka sisepoliitika on läbikukkunud,» lausus Bahovski ja nentis, et nüüd on Trumpil võimalus eelmise presidendi Barack Obama Süürias tegemata jätmised teoks teha. Tõsi on, et Obama jättis rünnaku Süüriale pooleli. 

Bahovski leiab, et Trumpi rünnak tundub olevat vastuolus rahvusvahelise õigusega. «Minu meelest on see vastuolus rahvusvahelise õigusega, sest ÜRO resolutsiooni rünnakule eelnenud ei ole. Sellega rikutakse rahvusvahelist õigust, sest pole olnud ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni Süüria ründamiseks,» lausus välispoliitika ekspert.

«Milline saab olema Moskva reaktsioon, see on kindlasti üks tänase alanud päeva põhiküsimusi.»

Meenutuseks, 2003. aastal ei toetanud ÜRO julgeolekunõukogu samuti Bushi administratsiooni resolutsiooniprojekti, mis andnuks selgesõnaliselt õiguse jõu kasutamiseks Iraagi vastu. Nn «valmisolijate koalitsioon» ehk USA, Suurbritannia, Austraalia, Hispaania ja veel mõned liitlased otsustasid ise Saddam Husseini vastu astuda.

Bahovski rõhutas, et meie jaoks on kõige suurem ja olulisem küsimus see, mis saab edasi USA ja Venemaa suhetest.

Erakordselt oluline muutus

Eesti välisminister Sven Mikser on rünnaku heaks kiitnud, tehes avalduse, et USA vasturünnak oli pärast Assadi keemiarelvarünnakut vajalik ja asjakohane.

Mikser rääkis täna hommikul Kuku raadiole, et see oli ootuspärane, et ameeriklased teravalt reageerivad. «Juba eilse päeva jooksul tuli teateid selle kohta, et erinevaid võimalusi, kuidas võimude toimepandud keemiarünnakule reageerida, analüüsitakse nii välisministeeriumis kui ka Pentagonis,» lausus Mikser.

Trump andis Mikseri sõnul ka eile õhtul selgelt mõista, et keemiarünnak vastuseta ei jää. «Tegemist on üsna kiire äkilise muutusega ameeriklaste poliitilises liinis Süüria konliktis. Mis nüüd täpselt järgneb sellele sihitud ja võrdlemisi kitsa fookusega rünnakule konkreetse õhuväebaasi vastu, seda saame näha lähemate tundide ja päevade jooksul,» rääkis ta. 

Välisminister rõhutas, et tegu on erakordselt olulise muutusega, kuna tegu on esimese otsese löögiga Bashar al-Assadi režiimi vägede vastu. Senises USA sõjalises kampaanias on rünnatud eeskätt ISISe ja teiste seotud rühmituste positsioone.

Löök pandi Mikseri sõnul toime ajal, mil väga palju lennukeid õhuväebaasis ei olnud. Rünnati erinevaid angaare ja punkreid kui ka lennurada ja juhtimisseadeid. Seda, kui otsustav on rünnak sõjaliselt, Mikser enda sõnul veel hinnata ei oska. «Kindlasti on tegu väga jõulise sõnumiga,» lausus välisminister ja lisas, et sõnumit võtavad lisaks Bashar al-Assadile kuulda ka teised välisjõud, Süüria režiimi poolel võitlevad pooled, kõige olulisematena Venemaa ja Iraan.

«Milline saab olema Moskva reaktsioon, see on kindlasti üks tänase alanud päeva põhiküsimusi,» toonitas välisminister.

Viimased päevad on Süüria konfliktis olnud Mikseri sõnul dramaatilised. Vaid loetud päevad tagasi kinnitas Ameerika Ühendriikide suursaadik ÜRO-s Nick Haley, et Washingtoni eesmärk ei ole enam Bashar al-Assadi kui presidendi iga hinna eest võimult kõrvaldamine. Järgnes ohvriterohke keemiarünnak, kus hukkus ja sai viga palju tsiviilelanikke, nende seas lapsi. Seejärel toimus Trumpi emotsionaalne ülesastumine Valge Maja pressikonverentsil, kus ta ütles, et selle rünnakuga on režiim ületanud tema jaoks punase joone.

See annab Mikseri sõnul signaali kõigile, kes USA uue administratsiooniga vastamisi peavad seisma. «President Trump võib taolistele dramaatilistele sündmustele reageerida ootamatul ja jõulisel moel,» märkis minister ja lisas, et Bashar al-Assad saab kätte sõnumi, et uue USA administratsiooni vaikivat soosingut tal eeldada ei ole.

Mikser lisas, et USA suurematelt liitlastelt on valdavalt tulnud Ühendriikide presidenti toetavaid sõnumeid. Sõnumeid tasub välisministri sõnul oodata ka Teheranilt, kellel on kõige enam sõdureid Assadi poolel võitlemas.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles