Priit Pullerits: rusikaga näkku – ja lugejad jooksevad tormi

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis leviv koomiks, mis sai inspiratsiooni venekeelsest Postimees.ee'st.
Internetis leviv koomiks, mis sai inspiratsiooni venekeelsest Postimees.ee'st. Foto: Sunset Limited

Venekeelse Postimehe veebikülg tervitas nädala algul kevade saabumist pommuudisega, mida illustreeris joonistus talviselt kahvatust kokkusurutud kämblast ja mille pealkiri teatas, et noort inimest löödi rusikaga näkku.

Tõenäoliselt tuli juhtum paljudele tuttav ette ja tekitas seetõttu elavat uudishimu, et kes lõi keda – ütle seda. Paraku ei olnud reporteril lisada muud kui aja- ja kohamäärus, nii et uudise tekst sai selline:

«19. märtsil kell 23.50 löödi Hiiumaal Emmaste külas noort inimest rusikaga näkku.»

Hoolimata sellest, et Hiiumaa lõunatipus asuv Emmaste küla on seni jäänud suurte kraaklejate ristumisteedelt kõrvale, kaikus seal antud laupäevaõhtuse rusikahoobi kaja üle kogu Eesti. Venekeelse Postimehe veebiküljel oli ühelauseline infokild kogunud eile lõunaks üle 160 000 lugeja.

Seda on üle poole rohkem kui neid, kellele läks Postimehe eestikeelses veebis korda uudis, et Tallinna kesklinnas vägistati kaks naist. Ja seda on samuti üle poole rohkem kui Postimehe eestikeelse veebi eelmise nädala rahva lemmiklool, kus sporditoimetus küsis: «Millise klubi tantsutüdrukud on kõige kuumemad?»

Olgu lisatud, et tantsutüdrukud erutasid pisut vähem kui 100 000 lugejat, õõvastav topeltvägistamine aga paelus 93 000 inimese tähelepanu. Uudis Fukushima tuumajaama tulekahjus õhku paiskuvast radiatsioonist jäi nendega võrreldes kaugeks –   46 000 lugejat.

Aga lugejad ei jäänud Hiiumaa rusikauudist lugedes passiivseks kõrvalseisjaks. Eilseks oli nudiartikkel kogunud juba veerand tuhat arvamusavaldust. Ühed lugejad avaldasid nördimust, kui madalale on elu Eestis langenud. Teised nõudsid, et toimetus hoiaks neid tabamuse saanud noormehe käekäiguga kursis.

Kolmandad avaldasid kannatada saanule kaastunnet. Neljandad heitsid ette, miks toimetus teatas juhtunust alles kaks päeva hiljem. Viiendad pärisid aru, miks pole võimud juhtunu osas seisukohta avaldanud. Kuuendad pärisid, millisele arvele kanda raha, kui nad soovivad löödut aidata.

Vastukaja venekeelse Postimehe veebiuudisele kujunes nii massiivseks, et valgus ka sotsiaalmeediasse, nagu Twitter ja Facebook, ja samuti piiritagusesse Vene meediasse. Idanaabrite juures on Emmaste intsidendist tehtud koguni koomiks.

Nähes, et löömasõnumite läbilöögivõimet ei pidurda isegi riigipiirid, avaldas teine siinne venekeelne portaal DzD.ee eile uudise «Vanalinnas löödi öösel noort inimest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles