Minister andis korralduse uurida «Pealtnägija» loo keskmes olnud notari tegevust (7)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Eero Vabamägi

Justiitsminister Urmas Reinsalu toonitas, et iga notar peab tegema kõik endast sõltuva, et tema juurde tulnud inimene saaks just sellise lepingu, mis temale kõige parem on. Selleks et selgitada välja, kas «Pealtnägija» loo keskele sattunud notar Robert Kimmel nii ka talitas, viiakse läbi järelevalvemenetlus.

Eilne «Pealtnägija» rääkis loo 63-aastasest Harryst, kes kaotas ärimeeste väidetava skeemi tõttu 300 000-eurose maatüki. Mehe selja taga tehtud lepingud kinnitanud notari sõnul ei saanud ta nõusoleku andmisest juriidiliselt keelduda. Veelgi enam, notarite koja teatel ei tohi notar ohvrit ebasoodsa tehingu eest tegelikult üldse hoiatada.

Loe lisaks: Notarid ei tohi ohvrit petturlike skeemide eest hoiatada

«Olen teinud korralduse algatada järelevalvemenetlus, et selgitada välja, kas notar on antud juhtumi puhul käitunud vastavalt oma ametikohutustele,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) Postimehele. 

Menetluse eesmärk on selgitada välja, kas notar täitis konkreetsel juhul oma selgitamiskohustust täiel määral ja veendus, et tehingupool sai ikka aru võimalikest ohtudest ja kaasnevatest tagajärgedest. 

Minister juhtis tähelepanu asjaolule, et notaritel on tõestamisseadusest tulenev kohustus selgitada välja osalejate tahe ja õiguslikult korrektseks tehinguks olulised asjaolud. Ka on notari ülesandeks selgitada osalejatele tehingu tähendust, õiguslikke tagajärgi ja tehingu tegemise erinevaid võimalusi. Lisaks peab notar hoolitsema selle eest, et välistataks eksimused ja kahtlused ega kahjustataks kogenematu ja asjatundmatu osaleja huve. 

«Seega tuleb notaril, kellele riik on delegeerinud õigussuhete turvalisuse tagamise ja õigusvaidluste ennetamise ülesande, teha kõik endast olenev, et iga tema juurde tulnud isik saaks sõlmida just sellise lepingu, mis tema huvidele kõige paremini vastab,» lausus Reinsalu.

«Notar saab ja peabki hoiatama tema juurde tulnud isikuid tehingu tagajärgedest ning selgitama kõikidele osapooltele tehingu asjaolusid. Järelevalve raames ei ole me veel uurinud, kas ja kui põhjalikult notar Kimmel osapooltele selgitas. Uurime selle välja ja kujundame seejärel seisukoha,» lisas justiitsminister.

Seejuures tuleb tema sõnul arvestada, et haldusjärelevalve menetlus ei ole mõeldud menetlusosaliste subjektiivsete õiguste või huvide kaitsmiseks, sest selle menetluse käigus ei ole riigil võimalik ennistada rikutud subjektiivseid õigusi. Enda õiguste ja huvide kaitsmiseks tuleb valida teised õiguskaitsevahendid.

Nii on telesaates oma murest rääkinud Harryl võimalik pöörduda hagiga tema lepingut rikkunud Never Invest OÜ vastu. «Meie hinnangul on ta võimalus tugineda muuhulgas sellele, et teine tehing ehk Never Investi käitumine võis olla heade kommetega vastusolus. Lisaks ei saa olla teise tehingu ostja heauskne omandaja, kui ta oli teadlik, et müüja rikub oma eelmise lepinguga võetud kohustust,» andis minister nõu.

Ta soovitas sedagi, et oma õiguste efektiivsemaks realiseerimiseks saab vajaliku õigusabi saamiseks pöörduda kas advokaadibüroo või tasuta õigusabi pakkuja poole, kelleks on Eesti Õigusbüroo OÜ. Abi saavad kõik Eestis elavad inimesed, kelle keskmine brutosissetulek jääb alla statistikaameti poolt avaldatud keskmise brutosissetuleku 1,5-kordsele määrale ehk alla 1773 euro.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles