Niinistö: Soome ei saa anda Eestile mingeid julgeolekugarantiisid (18)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö.
Sauli Niinistö. Foto: Sander Ilvest

Soome presidendi Sauli Niinistö sõnul ei saa põhjanaabrid anda Eestile mingeid julgeolekugarantiisid, kuna Soomel pole neid endalgi.

Niinistö ütles intervjuus Ilta-Sanomatele, et avaliku debati puhkemine Soome võimalikust sõjalisest abist Eestile on arusaamatu. Tema sõnul ei vasta tõele väide, justkui oleks presidendi ja parlamendi vahel puhkenud erimeelsused Balti riikide sõjalise abistamise üle võimaliku konflikti korral.

Niinistö sõnul ei tasu unustada, et Eesti on NATO liige, aga Soome ei ole. «Kui NATO julgeolekugarantiidest Eestile ei piisa, siis ei oleks ka Soomest palju abi,» ütles Niinistö.

Niinistö avaldas imestust, miks kerkis riigikaitseraporti teemalises debatis esile just Eesti, kuigi üheski seaduses ei käsitleta Eestit eraldi.

Soomes puhkes nädalavahetusel elav debatt, kui Iltalehti kirjutas, et  Soome president ja parlament on erimeelsustel Balti riikide sõjalise aitamise osas võimaliku konflikti puhkedes.

Sotsiaaldemokraadist endine välisminister Erkki Tuomioja tegi nädalavahetusel kriitilisi avaldusi president Sauli Niinistö kaitsepoliitika kohta, mille põhiküsimus on Balti riikide sõjalises abistamises võimaliku konflikti korral.

Tuomioja, kes tegi avalduse kogu Eduskunda nimel, väidab, et Soome peaks igasugusest sõjalisest sekkumisest hoiduma. Lisaks sellele tahab Toumioja leer väidetavalt vähendada Soome osalust NATO tegevuses.

Ka parlamendi kaitsekomitee esimehe Ilkka Kanerva sõnul ei eksisteeri kaitsestrateegia küsimuses presidendi ja parlamendi vahel üksmeelt.

«Tuomioja esindab seisukohta, et Soome peab konfliktist hoiduma. Keegi ei vaidle sellele vastu,» sõnas Kanerva. «Kuid me peame valmistuma olukorraks, kus me ei saa enam kõrvale jääda, mis on väga tõenäoline olukord,» lisas ta.

Kanerva lisas, et presidendi ja Tuomioja vastasseisu on valesti tõlgendatud.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles