Suri Eesti eksiilvalitsuse viimane välisminister Olev Olesk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Neljapäeval suri New Yorgis 96 aasta vanuselt Eesti eksiilvalitsuse viimane välisminister Olev Olesk.

4. märtsil 1921 Võrumaal sündinud Olesk õppis Tartu ülikoolis õigusteadust ja pagulusaastatel Stockholmi ülikoolis sotsioloogiat. Ta põgenes 1944. aastal Rootsi, kus asus tööle Stockholmi Eesti algkooli õpetajana. Alates 1956. aastast elas Olesk New Yorgis, kus töötas pangaametnikuna. Ta oli aktiivselt tegev eestlaste kultuurielu korraldamisel paguluses ja Eesti iseseisvuse taastamisel.

Oleskil on Valgetähe IV klassi teenetemärk aastast 2005. Oleski sulest on ilmunud ka raamat «Globaalne Eesti», mis koondab tema viimastel aastakümnetel kirjutatud tekstid Eesti iseseisvuse taastamisest, taasrajatud Eesti välispoliitikast ja diplomaatiast, eesti kultuurielust paguluses, eesti koolist Stockholmis, Eesti Üliõpilaste Seltsist ja muust. Raamatu viimases osas avaldatakse osa Oleski «Vabas Eesti Sõnas» avaldatud arvustustest ja tutvustustest Eestis ning Välis-Eestis ilmunud raamatutele.

Oleski muhe esituslaad toob lugeja silme ette nii autori enda kui ka tema kolleegide ja sõprade tegemised Eestis ja väljaspool Eestit – seda nii viimasel kahel aastakümnel kui ka varem.

Välisministeerium meenutab Oleskit tänutundega poliitilise panuse eest Eesti Vabariigi taasiseseisvumisse. Eesti Haridusseltsi auliiget mälestab ka New Yorgi Eesti Maja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles