Noormehi ajateenistusest vabastanud arst sai süüdistuse (2)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseressursside Ameti Pärnu arstlik komisjon
Kaitseressursside Ameti Pärnu arstlik komisjon Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Arvatavasti on enamik kunagisi ja praeguseid ajateenistuse kutsealuseid kuulnud lugusid, kuidas mõni pealtnäha hea tervisega sportlik poiss on osutunud Eesti kaitseväe jaoks mittekõlblikuks. Pole ilmselt põhjust kahelda, et mittekõlblike noormeeste suur hulk viitab Eesti noorte kehvale tervislikule seisundile, ent läinud reedel riigiprokuratuurilt süüdistuse saanud arsti juhtum tõestab sedagi, millest räägib rahvasuu – on arste, kes on nõus raha eest diagnoosima haigusi, mida inimesel tegelikult olla ei pruugi.

See arst töötas Tallinna ja Harjumaa eri raviasutustes, kus ta oli aastatel 2011–2014 nõus mitmesaja euro ja «pea tihti valutab» jutu eest nõus panema diagnoose, mis aitasid noormeestel kaitseväe arstlikus komisjonis pääseda ajateenistusse minekust. Vahel pääseti kohe vabastusega, teistel juhtudel piirduti pikendusega ning arsti teenust kasutati mitmel aastal järjest.

Arvestades diagnooside spetsiifikat, pole võimalik tagantjärele öelda, kas noormeestel oli põhjust määratud diagnoosi saada, kuid riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt maksid nad selle saamise eest siiski raha. Praegu kehtiva seaduse järgi oleks tegu altkäemaksuga, aga kuna enne 2015. aasta jaanuari kehtis veidi erinev seadus, siis sai arst süüdistuse pistise vastu võtmises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles