Reformierakond: ALDE nõukogu mõistis hukka Yana Toomi kohtumised al-Assadiga (12)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Aleppo lennujaama ees.
Yana Toom Aleppo lennujaama ees. Foto: Sotsiaalmeedia

Reformierakonna teatel mõistis Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Partei (ALDE) nõukogu nädalavahetusel Ljubljanas hukka ALDEsse kuuluva eurosaadiku, keskerakondlase Yana Toomi külaskäigud Süüriasse ja kohtumised president Bashar al-Assadiga, Toomi sõnul ei vasta see aga tõele.

Keskerakonnaga koos ALDEsse kuuluva Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles erakonna teatel, et teema tõstatati nii nõukogu koosolekul kui ka päev varem ALDE juhatuses. «Yana Toomi käigud Süüriasse sõjakurjategija al-Assadi juurde pälvisid ALDE delegaatide ühemõttelise hukkamõistu. On märgiline, et lisaks Reformierakonnale on ka ALDE liidrid võtnud selge seisukoha Keskerakonna juhtivpoliitiku Yana Toomi Assadi režiimi toetava tegevuse kohta,» ütles ta.

ALDE partei asepresident Markus Löning nimetas Reformierakonna teatel oluliseks, et sõbralikud külaskäigud Assadi kui suurima elus oleva sõjakurjategija juurde mõistetaks üheselt hukka. «Selline tegevus ei ole ALDE partei jaoks tolereeritav,» lausus ta.

Ka ALDE fraktsiooni aseesimees Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees, Rootsi parlamendisaadik Kerstin Lundgren ütles, et käigud Süüriasse vajavad selget reageeringut. «Külaskäik Assadi juurde koos Venemaa duumasaadikutega on täiesti vastuvõetamatu ja vajab selget hukkamõistu,» lisas ta Reformierakonna pressiteates.

Toomi hinnangul eksitab Reformierakond aga avalikkust, väites, et ALDE nõukogu tema külaskäigud Süüriasse ühemõtteliselt hukka mõistis. Tema sõnul on ALDE nõukogu töövormiks poliitiliste teemade arutamine ning resolutsioonide, pöördumiste või mõttepaberite vastu võtmine. Ühtegi dokumenti, kus oleks mainitud Toomi Süürias-käigud, pole Ljubljanas arutatud ega vastu võetud ning kohalolijate sõnul ei mainitud Toomi nime ka istungitel, teatas Toomi büroo.

«Pole välistatud, et Hanno Pevkur jutustas ümber lauajutud, aga sel juhul tegemist on klassikalise fake-uudisega, mis ei kajasta rohkemat kui Pevkuri personaalset soovmõtlemist,» ütles Toom.

Toom on Süürias käinud kolm korda, viimati tänavu märtsis. Enne seda käis Toom Süürias nii detsembri lõpus kui mullu suvel, kui kohtus ka president al-Assadiga.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles