Laanet: kui vaja, maksan ka ise eestlaste kojutoomise eest

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Keskerakondlasest endine siseminister Kalle Laanet leiab, et praeguses olukorras ei maksaks riigil välistada pantvangistatud eestlaste päästmiseks mitte ühtegi sammu, sealhulgas korjanduse korraldamist, kuhu ta isegi panustaks.

«Eesti riik peab tegema selleks kõik, et pantvangistatud eestlased saaks vabastatud ja koju oma perede juurde tagasi,» toonitas Laanet ERR uudistele riigi rolli pantvangikriisi lahendamisel.

Laaneti selgitusel on kolm võimalikku taktikat: kas tehakse salateenistuste vahel kokkulepe, riik maksab ise lunaraha või riik ei maksa, aga lunarahanõue täidetakse kolmandate isikute kaudu.

Laaneti sõnul oleks mainitud kolmandate isikute näol tegu vangistajatele juurdepääsu omavate isikutega, kes võivad olla nii füüsilised kui ka juriidilised isikud – näiteks mõni kohapealne või kolmanda riigi organisatsioon.

Välisminister Urmas Paet on küll varem välistanud selle, et riik maksaks eestlaste eest lunaraha, kuid Laaneti hinnangul ei ole praeguses situatsioonis väga tark midagi välistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles