Tee alt kaevati välja tank (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stug III Belgradi militaarmuuseumis.
Stug III Belgradi militaarmuuseumis. Foto: Wikipedia

Teise maailmasõja aegset Saksa tanki taastav Aivar Pedaja (42) lasi 18. juunil üles kaevata külatee, mille all teadsid kohalikud lebavat sama mudeli jäänused.

«See on Saksa rünnakkahur StuG 3,» rääkis Lõuna Lehele Aivar Pedaja tanki kohta, mille puuduolevaid osi ta kõikjalt taga otsib ja millele ta nüüd sai Võrumaalt head täiendust. «Mul oli sellest masinast olemas 30–40 protsenti, koos siit leituga on nüüd ehk juba pool koos.» 

Võrumaalt Sõmerpalu vallast Sulbi lähedalt Lepplaanest kaevas ta koos abilistega suurematest tankiosadest välja roomikuid, mis kuluvad mehe sõnul marjaks ära – masinakomplekt on nüüd peaaegu koos. 

«Lootused olid küll suuremad, aga leitud jupid on rohkem väärt kui see 500–600 eurot, mis kaevamine maksma läks,» ütles Aivar Pedaja. «Näiteks leidsime tanki tagaratta hoidiku osa. See on valudetail, mille järeletegemine läheks päris kalliks.» Kokku tuli maa seest välja 500–600 kilo tankimetalli.

Kõigepealt üritab Pedaja saada kokku kesta, sest käiguosaga on veelgi keerulisem. «Tanki kestast on puudu kere, kuhu külge kõik asjad käivad, muud asjad on suurelt jaolt juba olemas,» seletas ta.

Pikemalt loe mehe tanki taastamisest Lõuna Lehest.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles