Ergma: Eestil ja Rumeenial on sarnane ajalookogemus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma kohtus Rumeenia presidendiga.
Ene Ergma kohtus Rumeenia presidendiga. Foto: Anna Penne / riigikogu kantselei

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompea lossis Rumeenia presidendi Traian Băsescuga ning rõhutas, et kahe riigi suhete aluseks on sarnane ajalookogemus ning lähedased huvid julgeoleku tagamisel ja vaated Euroopa tulevikule.

Kohtumisel räägiti aktuaalsest rahvusvahelisest olukorrast, majanduse ja energeetika, sealhulgas tuumaenergeetika ja ohutuse probleemidest, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Peatuti ka Eesti-Rumeenia omavahelistel suhetel ja koostööl rahvusvaheliste organisatsioonide raames.

Ergma sõnul on Rumeenia puhul tegemist kindla ja usaldusväärse partneriga Euroopa Liidus ja NATOs ning visiit on oluliseks märgiks seniste suhete heast seisust ja soovist neid edasi arendada.

Băsescu õnnitles Eestit euro kasutuselevõtu puhul ning avaldas lootust, et Rumeenia suudab seda mõne aasta jooksul.

Räägiti ka Euroopa Liidu edasise laienemise teemal ning ELi idapartnerlusest. Kahe riigi majandussuhetest kõneldes ütles Ergma, et Eesti on huvitatud majandussuhete tihendamisest Rumeeniaga, mis on olnud väga huvitavaks investeerimiskohaks. Samuti on kasvanud Rumeeniat külastavate Eesti turistide hulk. Ta avaldas ka lootust Rumeenia investeeringute suurenemise vastu Eestis.

Räägiti ka Rumeenia võimalikust liitumisest Schengeni viisavaba ruumiga. «Eesti toetab Euroopa Komisjoni koostöö ja kontrollimehhanismi vaheraporteid ning tervitab Rumeenia edusamme edasiste teetähiste täitmisel,» märkis ta.

Rumeenia presidendi visiidi puhul on tegemist esimese Rumeenia riigipea riigivisiidiga Eestisse. Sel aastal möödub 90 aastat diplomaatiliste suhete sisseseadmisest Eesti ja Rumeenia vahel ning 20 aastat suhete taastamisest.

Tänasel kohtumisel osalesid ka riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja aseesimees Enn Eesmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles