Villu Reiljan püüab prokuratuuriga diili tehes vanglakaristusest pääseda (14)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaare kriminaalasja kolmas istungipäev jäi ära, kohus koguneb asja arutama uuesti augustis.
Savisaare kriminaalasja kolmas istungipäev jäi ära, kohus koguneb asja arutama uuesti augustis. Foto: Sander Ilvest

Samal ajal kui Edgar Savisaare kohtuprotsessi istungites on suvepaus, käivad osalised prokuratuuriga võimalike kokkulepete saavutamiseks läbirääkimisi pidamas. Postimehe andmetel soovib seesugust kokkulepet endine maadevahetaja Villu Reiljan.

Endine keskkonnaminister ja kunagine Rahvaliidu esimees, ärimees Villu Reiljan on eeldatavasti kogu protsessil ainus, kes süüdimõistmisel trellide taha läheb. Reiljan kannab pistise võtmise eest tingimisi vanglakaristust katseajaga. Süüdistuse järgi pani ta uue kuriteo toime katseaja jooksul, mis tähendab, et kui kohus ta ka nüüd süüdi mõistab, peab ta kandma reaalset vanglakaristust.

Savisaare sõbramees Reiljan tegi toimiku järgi vahendustegevust, kui viimane üritas oma toonase tööandja, suurettevõtja Vello Kunmani tütre Tallinnas Nõmme linnaosas Sihi 108 kerkiva eramu ehitustegevust tagantjärele seadustada. Reiljani süüdistatakse altkäemaksu vahendamises.

Ka enne Savisaare istungite algust kirjutas Postimees, et on kuulda kahtlusi, et Reiljan võib minna riigiprokuratuuriga kokkuleppele, et oma saatus kiirkorras vastu võtta ja pääseda vanglakaristusest. Kokkuleppemenetlus tähendaks talle üksnes rahalist karistust ja ta võiks loota, et tema tingimisi vanglakaristust ei pöörata täitmisele. Kui ka prokuratuur niisuguse asjade käiguga nõustub, peab kohus selle kinnitama. Kokkulepe tähendaks, et Reiljan on nõus enda karistamisega.

«Jääme oma varasemate kommentaaride juurde ning saame täna kinnitada, et võimaliku kokkuleppemenetluse teemal on tänaseks osade menetlusosalistega läbirääkimisi peetud. Enne kokkulepete sõlmimist ning avakõnede pidamist ei pea prokuratuur aga osapoolte avalikustamist võimalikuks,» oli riigiprokuratuuri nõuniku Kristina Kostina kommentaar.

Reiljan ise ajakirjaniku kõnedele ei vastanud. Reiljanit kohtus esindav tütar, Cobalti advokaadibüroos töötav vandeadvokaat Kaidi Reiljan-Sihvart ütles, et kuna Villu Reiljan ei soovi käimasolevat kohtumenetlust kommenteerida, siis ei saa ka nemad kommentaare anda.

Postimehele teadaolevalt soovib protsessi osalistest kokkulepet ka MTÜ Eesti Keskerakond. Keskerakonna peasekretärilt sellele väitele kommentaari saada ei õnnestunud.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb ütles juunis, et erakond kaalub tõsiselt kokkuleppele minemist prokuratuuriga. Ka peaminister on varem kinnitanud, et võimalusel soovib erakond oma süüasja lahendamist kokkuleppemenetluses.

Savisaare protsess jätkub 8. augustil.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles